Četvrtak 30.05.2019.
11:29
Tanjug, Vestionline

Dobitniku Pulicerove nagrade nije odobrena viza za SAD

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Al Zikri, Megi Majkl i Nariman el Mofti nagrađeni su Pulicerovom nagradom za izveštavanje iz Jemena. Egipatski državljani, Majkl i El Mofti prisustvovali su ceremoniji jer su imali vizu. 

S obzirom na to da u Jemenu ne postoji ambasada SAD, državljanin te zemlje Al Zikri podneo je zahtev za vizu u Kairu. Bio je ranije ovog meseca na razgovoru, ali odgovor nije dobio. 

- Jako smo razočarani što Maad nije dobio američku vizu na vreme i što nije prisustvovao ceremoniji. On je bio ključni deo tima koji je dobio nagradu za međunarodno izveštavanje. Njegovi izveštaji i video snimci iz Jemena bili su od suštinskog značaja - rekla je izvršna urednica AP Sali Bazbi. 

Nagrađeni rad svedoči o gladi, mučenju koje sprovode obe zaraćene strane, korupciji i pogibijima u napadima američkih dronova protiv islamskih militanata. 

Al Zikri je već podnosio zahtev za američku vizu kada je trebalo da prisustvuje ceremonij dodele nagrada u Atini, u Džordžiji, kada je trebalo da primi Mekgilovu medalju za novinarsku hrabrost. 

Tada mu je zahtev za vizu odbijen. 

Tokom dodele Pulicerovih nagrada u utorak, El Mofti se povezao sa Al Zikrijem preko interneta, tako da je on mogao da sluša ceremoniju i vidi publiku.

El Mofti je držala telefon na kojem se videlo Al Zikrijevo lice, a zatim su ona, Majkl i urednik Li Kit izašli na binu da prime nagradu. 

Al Zikri je na blogu napisao da je to za njega bili divno iznenađenje i da se osećao kao da je prisutan na ceremoniji. 

2024 © - Vesti online