Četvrtak 30.05.2019.
11:14
Vestionline

Panel diskusija: Nelegalan promet dijetetskih suplemenata

PKS
 

U diskusiji učestvuju:

- Mirjana Vučićević, sekretar Udruženja za farmaceutsku i medicinsku privredu PKS

- Suzan Plat, trgovinski ataše Ambasade SAD u Beogradu

- Goran Stojković,  inspektor u Sektoru za inspekcijske poslove Ministarstva zdravlja

- Nataša Lješković, dekan Farmaceutskog fakulteta u Novom Sadu

- Mikailo Tijanić, šef Odseka za suzbijanje kriminala u oblasti intelektualne svojine, MUP Srbije

- Milan Dobrijević, pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija

Učesnici Panel diskusije biće i predstavnici Grupacije proizvođača, uvoznika i distributera dijetetskih suplemenata PKS, predstavnici organizacija za zaštitu potrošača, zadravstvenih i farmacutskih ustanova.

Ubrzanim razvojem korisnika internet platformi otvorila se široka mogućnost zloupotreba. Srbija i pored toga što ima veliki broj korisnika interneta, i dalje je na poslednjem mestu po procentu legalnog on-line prometa. Glavni razlog je dostupnost proizvoda koji se nalaze na crnom tržištu i koji se trenutno nesmetano mogu nabaviti poručivanjem preko raznih sajtova ili društvenih mreža.

Više od 60 odsto ponude na nelegalnim sajtovima koji nude znatno niže cene dijetetskih suplemenata, radi se o proizvodima koji nisu u regularnom prometu.

Uzorkom od samo 10 Facebok i 17 Instagram stranica došli smo do sledećih podataka:

- 4.420 - neregistrovanih dijetetskh suplemenata
- 7.868.237 dinara - vrednost robe bez utvrđenog lagera,
- 176.920.000 dinara - neplaćenih za registraciju proizvoda

U Republici Srbiji je na snazi Pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda kojim se reguliše ova oblast. Pravilnik, između ostalog, propisuje procedure upisa svakog dijetetskog proizvoda koji se nalazi u prometu u bazu podataka  Ministarstva zdravlja.

Kupovinom dijetetskih suplemenata koji nisu upisani u bazu podataka Ministarstva zdravlja Republike Srbije, bilo u nelegalnim radnjama ili putem interneta, od neregistrovanih privrednih subjekata ili individualnih prodavaca, korisnici rizikuju da kupe nebezbedne i nekontrolisane, često i substandardne, ili dijetetske suplemente sa nedozvoljenim supstancama, čime mogu ozbiljno da ugroze svoje zdravlje.

2024 © - Vesti online