Četvrtak 30.05.2019.
12:54
Vestionline

Glavna zvezda Festivala Krokodil dolazi u Srbiju

EPA/OLIVER BERG
 

"Francuski Orvel", kako još zovu Uelbeka - enfant terrible savremene francuske književnosti i jedan od najistaknutijih i najprovokativnijih pisaca današnjice u petak 7. juna u polučasovnom razgovoru s Biljanom Srbljanović govoriće o sebi, svom stvaralaštvu te svom kompleksnom odnosu s Francuskom. 

Glumac Boris Isaković čitaće odlomak iz najnovijeg Uelbekovog romana "Serotonin".

Milena Berić prevodi tim za organizaciju festivala Krokodil (Književnog Regionalnog Okupljanja Koje Otklanja Dosadu i Letargiju) kaže za Tanjug da postoji veliko interesovanje za susret sa Francuskim piscem, na samo u Srbiji nego i u regionu. 

- Neprestano nam zvoni telefon jer se naši prijatelji i partneri iz skadinavskih zemalja raspituju kako nam je zapravo uspelo da privolimo Uelbeka da dođe u Beograd. Novac u Uelbekovom slučaju ne igra presudnu ulogu generalno u životu, čak suprotno. Odbio predstavnike što državnih, što nevladinih organizacija iz 43 zemlje i rešio da dođe u Srbiju. Pre Beograda Uelbek je bio u Gruziji i to je sve - kazala je Berić.

Prema njenim rečima njegov jedini uslov slavnog pisca bio je da dođesa suprugom jer se skoro ponovo venčao. 

- Tražio je i da bude smešten u hotelu u kojem može da se puši, što smo lako rešili. Uelbek je u pregovorima bio jako zainteresovan za susrete sa publikom uz uslov da može da puši svuda gde se kreće, što u Srbiji kao što znamo uopšte nije problem - kazala je Berić i dodala da u francuski pisac svestan da da u Srbiji i regionu ima mnogo ljudi koji cene njegou književnost, ali i političke stavove i način na koji definiše društvo pre svega u Francuskoj. 

- Zahtevao je da za vreme svog boravka na feštivalu svakog dana 6 sati potpisuje svoje knjige poštovaocima u Srbiji. To će se i desiti na dve lokacije u Beogradu u dva dana 7. i 8. juna - kazala je berić i napomenula da njen tim Krokodila nije uoči festivala radio na dovođenju slavnog pisca već da je taj proces trajao nekoliko godina. 

- U komunikaciji smo sa Murakamijem, sa izuzetnim svetskim piscima i ove godine smo uspeli da iskoračimo u produkcijskom okviru i postavimo naš festival visoko u svakom pogledu - kazala je Berić. 

Prve večeri festivala, kroz čitanja, sofa-intervjue i performanse predstaviće se i ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade Vladimir Tabašević, gošća iz Makedonije Rumena Bužarovska i jedan od najprobitačnijih savremenih autora Bojan Babić. 

Publika mnogo očekuje i od gostovanja Gorana Markovića jednog od najznačajnijih filmskih reditelja na prostoru nekadašnje Jugoslavije koji će osim o svom romanu "Beogradski trio" govoriti i o bogatom opusu. 

Druge večeri festivala predstaviće se jedan od najvećih evropskih autora danas, bugarski pisac Georgi Gospodinov ali Lana Bastašić koja će čitati iz svog prvog romana "Uhvati Zeca". 

Zoran Kesić i Njuz.net tradicionalno biti zaduženi za komična intermeca između nastupa pisaca.

Vrhunac druge festivalske večeri biće nastup Lasla Krasnahorkaija koji spada u red najznačajnijih i najprevođenijih mađarskih prozaista. 

S Markom Čudićem, Krasnahorkai će razgovarati o svom stvaralaštvu za koje je karakteristična apokaliptična ironijsko-parodijska slika savremene Mađarske i savremenog sveta.

U fokusu druge festivalske večeri biće i zajednički nastup dvojice najistaknutijih regionalnih autora Miljenka Jergovića i Svetislava Basare.

Posebna draž ovogodišnjeg izdanja festivala jeste prezentacija velike antologije evropske poezije nedavno objavljene u Nemačkoj pod nazivom “Grand Tour” koju su uredili Jan Vagner i Federiko Italijano. 

Tokom dva dana festivala, njih dvojica će predstaviti selekciju nekih od najistaknutijih evropskih pesnika i pesnikinja među kojima su Marija Barnas iz Holandije i Gabor Šajn iz Mađarske, zatim naša poznata pesnikinja Ana Ristović i Anja Golob iz Slovenije.
 

2024 © - Vesti online