Sreda 29.05.2019.
18:49
Tanjug, Vestionline

Mogerini: Na raskrsnici smo, verujem u sporazum

EPA/STEPHANIE LECOCQ
Federika Mogerini

- Verujem da ovo što se juče desilo predstavlja podsetnik za sve nas o neophodnosti pune normalizacije odnosa Beograda i Prištine kroz pravnoobavezujući sporazum. To bi bila i najbolja garancija za dobrobit celog regiona u smislu pomirenja, regionalne integracije i ekonomskog razvoja - izjavila je Mogerini. 

Federika Mogerini je upozorila da se konfrontacije, pa i konflikti mogu javiti u svakom trenutku. 

- Zato smatram da smo na raskrsnici. Ako kredibilna EU perspektiva regiona danas bude pametno upotrebljena, to će ohrabriti saradnju i dovesti do nepovratne promene. U suprotnom, vidim rizik da se mračne sile prošlosti vrate i možda izgubimo ovu istorijsku mogućnost za pomirenje, jedinstvo i ekonomski prosperitet regiona - kaže Mogerini. 

Šefica EU diplomatije ocenjuje da su i lideri i narod Srbije i Kosova i Metohije spremni da idu ka sporazumu o normalizaciji odnosa, ali da je preduslov za to suspenzija ili povlačenje tarifa, koje su prištinske vlasti uvele za robu iz Srbije.

Ona je navela očekivanje da će mudrost prevladati i da će se dijalog uskoro nastaviti. 

- Verujem da je sporazum moguć ako se stvore pravi uslovi za nastavak razgovora na najvišem političkom nivou - zaključila je Mogerini. 

Federika Mogerini je upozorila da vreme "ne igra u korist strana u dijalogu" i još jednom pozvala da se iskoristi trenutak kada i u međunarodnoj zajednici postoji podrška za sveobuhvatno rešavanje odnosa Beograda i Prištine 

2024 © - Vesti online