Četvrtak 30.05.2019.
05:33
Vestionline, b92.net

Kada je vreme za nove gume?

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Bez obzira na kvalitet vozila i nivo bezbednosnih sistema, ono što je zajedničko svim automobilima već decenijama i od čega sigurnost u njima najviše zavisi su upravo gume.

Gume su jedan od potrošnih materijala na automobilima koje se, na žalost, na našim prostorima često previše ignorišu kao bezbednostni faktor.

Nema vozača koji nije video automobil sa istrošenim pneumaticima koji su na nivou popularnog "slika", a takva neodgovornost često je glavni uzrok saobraćajnih nesreća.

Gume ne traju zauvek, a glavni razlog za njihovu promenu su istrošenost gaznog sloja, oštećenje kao i starost. Guma kupljena pre 5-6-7-8 godina bez obzira što ispunjava zakonski potreban broj milimetara dubine šare često nije bezbedna.

Preporučuje se da se najmanje jednom nedeljno proverava stanje guma na automobilu, jednom

Gume svih renomiranih proizvođača imaju takozvani TWI (Tread Wear Indicator), malene pragove u gaznim kanalima visine tačno 1,6 mm od dna profila koji ukazuju na dubinu šare. Ukoliko guma nije istrošena to tih pragova, ona ispunjava zakonske norme.

Ali to ne znači da je bezbedna za vožnju, to je poslednji stadijum pouzdanosti gume koja je već odavno bila spremna za đubre jer zbog plićeg profila izbacuje manje vode pa je moguć akvaplaning, koji može da vas košta udesa.

Što se tiče starosti gume, teško je dati tačnu procenu kada je pneumatik prešao "granicu" bezbednosti u tom pogledu. To uglavnom zavisi od kvaliteta same gume odnosno proizvođača, te načina na koji je guma čuvana.

Na životni vek gume utiču i vremenski uslovi u kojima se najčešće koristi, način vožnje, održavanje, pritisak. Svaki parametar značajno utiče na stanje pneumatika. Jasno je da gume starije od deset godina, uključujući i rezervnu, ne bi trebalo koristiti, ali ako ste gume kupili i pre pet sezona, dobro proverite njeno stanje.

Ako niste sigurni koliko je stara vaša guma, to se lako utvrdi – sa strane svake gume postoji oznaka DOT (Departmend of Transport Safety Standards), koja se sastoji iz niza od osam slova i brojeva, koji označavaju serijski broj proizvodnje i fabrike.

Poslednja četiri broja, koja se uglavnom nalaze u pravouglom okviru pokazuju približan datum proizvodnje – prva dva broja je nedelja, a druga dva godina proizvodnje.

mesečno nivo pritiska, dubina šare i znaci oštećenja, posebno sa osetljivije bočne strane. Ako niste sigurni, ne ustručavajte se da potražite savet stručnjaka.

Pet je glavnih razloga za promenu gume: probušena, potrošena, stara, oštećena i nepravilno se troši.

Više ne postoje unutrašnje gume, a curenje vazduha kroz samu konstrukciju savremene gume sprečava tanak sloj butila s unutrašnje strane. Često se guma probuši, a da se to jasno ne primeti.

Moguće je da nedeljama vozite sa ekserom ili šrafom u gumi i da ona tek neznatno gubi pritisak pa je naduvate opet je danima upotrebljiva.

Zbog toga je potrebno da prilikom pregleda guma dobro pogledate kompletnu gaznu poršinu i unutrašnju stranu koja nije uvek jasno vidljiva. Ako primetite strani predmet u gumi – ne vadite ga!

Odvezite se što pre do vulkanizera, jer biste vađenjem tog predmeta mogli u trenutku ostati bez vazduha u gumi. Paradoksalno, taj strani predmet zapravo je svojevrsni čep koji sprečava to da vazduh iscuri iz gume.

Prema Zakonu o bezbednosti u saobraćaju (ZOBS), minimalna dubina šare na letnjim gumama je 1,6 milimetara, a na zimskim 4 mm.

2024 © - Vesti online