Sreda 29.05.2019.
13:58
Vestionline, RTS, Tanjug

Han: Napredak Srbije, ali potrebna je veća odlučnost

EPA/Boris Pejovic
 

Johanes Han je u uvodnom izlaganju dao kratak presek stanja po zemljama. Govoreći o Srbiji, rekao je da iako postoji napredak u različitim oblastima, Srbija tek treba da pokaže veću odlučnost na evropskom putu i značajno pojača napore u ključnim oblastima, da snažnije i uverljivije sprovodi reforme, naročito u oblasti vladavine prava. 

Slična ocena data je i za Crnu Goru a kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, prema rečima Hana, obe strane treba da stvore bolji ambijent i izbegnu akcije koje druga strana može shvatiti kao provokacije.

Takođe, Han je ponovio stav da Priština mora da ukine takse koje je ranije uvela.

Evropska komisija je, prema rečima Johanesa Hana, odlučila da preporuči početak pregovora o članstvu sa Severnom Makedonijom i Albanijom, i to već u junu.

Ocenjujuću da su obe zemlje ostvarile veliki napredak i da EU treba to da prepozna i uvaži da bi ostala kredibilna i zadržala uticaj u regionu.

Mekalister: Svedok sam napretka Srbije

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister kaže da je svedok napretka Srbije na putu ka clanstvu u EU. 

Mekalister je nakon predstavljanja ovogodišnjeg izveštaja Evropske komisije o zemljama u procesu proširenja pozvao Srbiju na dalje reforme u ”kljucnim oblastima” pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i slobode izražavanja i medija.

- Video sam napredak Srbije, posebno u oblasti makroekomske stabilizacije što je jasno donelo dobrobit narodu Srbije - kaže Mekalister.

Izvestilac za Srbiju navodi da Srbija napreduje na svom putu ka EU, a da ukupni tempo pregovora zavisi od napretka u usvajanju i implemetaciji reformi u kljucnim oblastima.

Mekalister je dodao i da je za Srbiju veliki izazov dijalog i normalizacija odnosa sa Kosovom.

- Dijalog što pre mora biti nastavljen, a znamo da je potrebno doći do pravno obevezujućeg sporazuma - kaže Mekalister.

2024 © - Vesti online