Sreda 29.05.2019.
12:27
Vestionline, Tanjug

Da li su deca u Srbiji bezbedna?

A. Čukić
 

Globalna lista je sastavljena prema Indeksu prekinutog detinjstva, i na njoj se iz zemalja regiona nalaze i Slovenija na trećem, Hrvatska na 29., Crna Gora na 50., Albanija na 61. i Severna Makedonija na 69. mestu, piše u najnovijem izveštaju te organizacije.

Lista se sastavlja na osnovu Indeksa prekinutog detinjstva, koji govori o tome koliko je detinjstvo u određenoj zajednici ugroženo usled faktora kao što su loše zdravlje, neuhranjenost, isključivanje iz obrazovanja, dečiji rad, brakovi maloletnika, maloletničke trudnoće i ekstremno nasilje.

Na vrhu liste nalazi se Singapur, kao zemlja koja najbolje brine o deci, a među prvih deset država nalaze se osam zapadnoevropskih zemalja i Južna Koreja.

Centralnoafrička Republika najlošije je pozicionirana, a prethode joj, na dnu liste, Nigerija i Čad. 

Kako se navodi, globalni izveštaj o deci objavljuje se uoči obeležavanja Međunarodnog dana deteta, 1. juna i on poredi položaj dece u zemljama širom sveta u odnosu na 2000. godinu.

Prema izveštaju, jednom od četiri deteta u svetu i dalje je uskraćeno sigurno i srećno detinjstvo, a deca koja žive na područjima zahvaćenim konfliktima ili koja su bila prisiljena da napustei svoje domove zbog konflikta su među najuskraćenijima. 

Izveštaj je pokazao da je prema proceni u 2000. godini 970 miliona dece ostalo bez detinjstva usled događaja koji su menjali njihove živote, kao i da je danas taj broj smanjen na 690 miliona - što znači da 280 miliona dece širom sveta ima bolji život.
 

2024 © - Vesti online