Sreda 29.05.2019.
10:44
sputniknews.com, Vestionline

Rusija o padu vlade u Austriji

Epa/SERGEI KARPUKHIN / POOL
Dmitrij Peskov

- Naravno, pratimo (razvoj situacije), ali je to isključivo unutrašnja stvar Austrije - rekao je Peskov.

On je dodao da Moskva očekuje da će, kakvi god da budu rezultati izbora u Austriji, raspoloženje za razvijanje odnosa sa Rusijom ostati nepromenjeno.

- Incident koji je izazvao ostavke nema nikakve veze sa Rusijom. Već smo o tome govorili. Nadamo se da će, kakvi god budu rezultati izbora, Austrija zadržati opšte raspoloženje za dalji razvoj bilateralnih odnosa - dodao je on.

Podsetimo, parlament Austrije je 17. maja izglasao nepoverenje kancelaru Sebastijanu Kurcu i vladi te zemlje. 

Austrijsku vladu srušila je „afera Ibica“, odnosno video-snimci na kojima se vidi da Hajnc-Kristijan Štrahe, koji je bio na čelu koalicionog partnera FPO, nudi jednoj Ruskinji državne poslove za finansijsku pomoć svojoj stranci.

Nakon što su objavljeni snimci, Štrahe i njegov zamenik Johan Gudenus podneli su ostavke na sve političke funkcije, a pošto je Kurc tražio da se povuče njihov ministar unutrašnjih poslova, kako bi se sprovela nezavisna istraga u ovom slučaju, došlo je do prekida koalicije.

Ministri iz FPO su podneli ostavke, izuzev šefice diplomatije Karin Knajsel, koja je na ministarsku dužnost došla preko slobodaraca, ali kao nestranačka ličnost.

Ostala mesta, koja su upražnjena odlaskom FPO iz vlade, Kurc je, na zahtev predsednika, popunio ekspertima.

2019 © - Vesti online