Četvrtak 30.05.2019.
10:00
D. Timarac - Vesti

Skup srpske mladosti

D. Timarac
Festival otvorio otac Goran Ćećez iz Kanbere, koji je zajedno sa ćerkom odsvirao "Marš na Drinu"

Bogat program i dolazak mnogobrojnih gostiju iz drugih gradova Australije, bio je više nego dovoljan razlog da sala Crkvene opštine Sveti Jovan Krstitelj u Daptu bude potpuno ispunjena.
Otac Ljupko Čubrilović je biranim rečima zahvalio svima na odzivu i otvorio festival. Kulturno-umetnički program otvorili su gosti iz Kanbere i to na nesvakidašnji način.

Sveštenik Crkve Sveti Sava u Fareru, otac Goran Ćećez na harmonici i njegova kćerka koja svira violinu, oduševili su okupljene interpretacijom ''Marša na Drinu'', koja je izazvala bujicu emocije publike i dobio više nego zasluženi aplauz.

Prvi su na binu izašli najmlađi folkloraši. Dečija grupa domaćeg ansambla "Ravna Gora" iz Dapta igrala je igre iz Šumadije, a potom su se dečaci i devojčice iz KUD "Izvor" u Liverpulu predstavili spletom igara iz Gruže. Najmlađa grupa Folklorno-igračkog ansambla "Srbija" iz Vulongonga igrala je "Male dečije igre", a zatim su omladinci "Ravne Gore" pobrali aplauze igrama iz okoline Beograda.

D. Timarac
Predstavnici svih ansambala i društava dobili su plakete

Prvi ansambl "Izvora" pripremio je kola iz okoline Leskovca, a srednja dečja grupa Ravne Gore "odvela" je goste u Centralnu Srbiju. Na pozornici su se smenjivali igrači iz KUD "Karađorđe sa vlaškim igrama", pa ansambl "Obilić" iz Crkve Sveti Nikola u Blektaunu sa kolažom igara iz Centralne Srbije, a zatim je publika dobila priliku da prvi put na delu vidi Srpski folklorni ansambl Kanbera, koji je perfektno izveo igre iz okoline Leskovca.

Posle više od dva sata sjajnog kulturno-umetničkog programa nastavljeno je druženje, a svi učesnici i gosti poželeli su da se uskoro ponovo okupe na nekom od folklornih festivala, pre svega u avgustu na najvećem ovakvom skupu koji se tradicionalno održava u Sportskom klubu u Bonirigu.

Spektakl i na zatvaranju

D. Timarac
Dapto - Srpski folklorni ansambl Kanbera

Do kraja programa gosti su uživali i u nastupima srednje grupe "Srbije" iz Vulongonga, "Ravnogorki" iz Dapta, kao i folkloraša iz Crkvene opštine Sveti Stefan iz sidnejskog Ruti Hila.

D. Timarac
 

Pred kraj programa nastupili su i članovi Ansambla Crkvene opštine "Sveti Sava" iz Mona Vejla nizom izvornih pesama i gluvim glamočkim kolom. Čast da zatvore festival pripala je najpre Ansamblu "Oplenac" iz KUD "Karađorđe", zatim prvom ansamblu liverpulskog "Izvora" i, kako dolikuje, prvoj omladinskoj grupi domaće "Ravne Gore", koja je igrala igre iz Vranjanskog Polja.

Vidovdan u Daptu

D. Timarac
 

Srpska škola i Folklorna grupa "Ravna Gora" iz Dapta se posle folklornog festivala pripremaju za organizaciju proslave Vidovdana. Jedan od najvećih srpskih pravoslavnih praznika biće obeležen u Crkvi Svetog Jovana krstitelja u Daptu 23. juna. U 10.00 sati ujutro biće održana sveta liturgija i parastos svima postradalima u odbrani vere i otadžbine, od Kosova pa do danas.

Posle ručka biće održan i prigodan program koji pripremaju deca iz Srpske škole u Daptu, a sav dobrovoljni prilog biće upućen u korist Folklorne grupe "Ravna Gora".

2024 © - Vesti online