Sreda 29.05.2019.
18:10
Z. Mirković - Vesti

Srcem uz decu iz Cernice

Z. Mirković
Radmila Savić, Ljuba Radosavljević, Goran Đorđević i Vesna Jovanović Klinger

Direktor škole Goran Đorđević ukazao je da škola trenutno ima 10 đaka u četiri odeljenja. Podsetio je da je škola osnovana 1913. U njoj je do 1993. više od 150 đaka, a onda su Albanci dobili instrukcije da samostalno pohađaju školu.

- Tada se ova obrazovna ustanova podelila na školu "Ramiz" za albansku decu i na srpsku školu koja je tada još nosila ime "25. maj" - objasnio je Đorđević.

Zgrada je imala sportsku salu, kabinetsku nastavu i sve što je potrebno za neometano funkcionisanje časova.

- Od 1999, kada su međunarodne snage preuzele odgovornost za nas koji živimo na Kosovu i Metohiji, iz te škole smo izbačeni, i vratili smo se skoro vek unazad, na 1913. Privremeno smo smešteni u dve privatne kuće, gde plaćamo kiriju i pokušavamo da opstanemo - opisao je teško stanje Đorđević.

Z. Mirković
Osmogodišnji harmonikaš Jovan Stanojević

Pre NATO bombadovanja Cernica je imala oko 4.000 stanovnika, od kojih je 1.000 bilo srpske nacionalnosti, a posle agresije, ostalo je u tom mestu 1.000 Albanaca i 150 Srba.

- Suočeni smo, posebno južno od Ibra, u Kosovskom Pomoravlju, proterivanju Srba, naročito iz urbanih sredina - ukazao je on.

Cernica je, prema njegovim rečima, enklava u enklavi u kojoj srpska deca nemaju slobodu kretanja. Svakodnevno idu samo do škole iz koje se vraćaju odmah kući jer nemaju drugih aktivnosti. Zahvalio se svima koji, kao i bečko udruženje Fokus, žele da promovišu istinu i pomognu srpskoj deci s Kosova.

- Najstrašnije je u tom periodu vaspitavati decu do 16 godina u situaciji kad im je ograničeno kretanje - rekao je Đorđević, dodajući da je će "srpski narod opstati sve dok je država Srbija prisutna na Kosovu i Metohiji".

Z. Mirković
Slikar Zvonko Dimitrijević

Prisutnima prikazan je i film o situaciji na Kosovu i Metohiji, koji je snimio Milovan Aksentijević sa Novog Zelanda u saradnji sa Zoricom Đuđić Mitić i Vesnom Jovanović Klinger iz Beča. U programu učestvovao je i osmogodišnji Jovan Stanojević koji je na harmonici dokazao reči njegovog profesora Ljube Radosavljevića da je vunderkind.

Inače, Radosavljević je za pomoć školi u Cernici dao 320 evra, sredstva koja su skupljena na njegovom takmičenju harmonikaša.Tokom večeri je saopšteno i da su Robert Mileski i Radenko Kondić donirali tri računara za decu na Kosovu i Metohiji, a slikar Zvonko Dimitrijević, čiji su preci iz Cernice, poklonio je sliku patrijarha Pavla koja će biti prodata i prihod prosleđen školi u tom mestu.

Z. Mirković
Radenko Kondić i Robert Mileski

Nema odustajanja!

Direktor škole Goran Đorđević je istakao da nastavno osoblje želi da nastava bude što kvalitetnija jer lepu budućnost garantuje samo znanje.

- Spremni smo da se borimo do kraja da opstanemo i ostanemo, znajući gde živimo i pored koga živimo. Želimo da naša deca budu jednaka sa ostalom decom na teritoriji Kosova i Metohije i šire - dodao je on.

Z. Mirković
Goran Đor|ević

Pomoć zemljcima na Kosmetu

Koordinator humanitarnih aktivnosti Fokusa Radmila Savić objasnila je da je ovo udruženje sprovelo već više humanitarnih akcija za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji. Prva akcija je bila slanje paketića deci u selima Suvo Grlo i Banje u opštini Istok. U okviru druge akcije prikupljeno je 2.470 evra, namenjenih za tri porodice. U trećem poduhvatu, kako je prenela Radmila Savić, prikupljeni su i poslati vaskršnji pokloni đacima u Cernici. Četvrta akcija bilo je organizovanje pozorišnih predstava za decu u Cernici, u Suvom Grlu, Crkoležu...



 

2024 © - Vesti online