Utorak 28.05.2019.
23:35
Vestionline

"Svetlana Bojković - Umetnost glume ili traganje za istinom"

Tanjug
 

- Znam Cecu iz prvih redova kad se branilo dostojanstvo umetnosti, kada gotovo srlja na barikade. Ona je istinski branitelj umetnosti kojom se bavi - rekla je, otvarajući izložbu, slavna glumica Mira Banjac.

Svetlana Bojković je, ističe ona, velika glumica, humanista i sjajan čovek. 

- Ceca je osoba koja sa sobom nosi veliku radost i neverovatnu energiju i sramota je pored nje ne biti radostan - rekla je Mira Banjac.

Tanjug
 

Svetlana Bojković, dobitnica Sterijine nagrade za životno delo, rekla je Tanjugu da je donekle i zbunjena zbog večerašnje izložbe.

- Prilično sam na neki način i zbunjena. Ođednom me napalo mnogo tih fotografija i mnogo podataka, koje ja ne nosim svaki dan sa sobom i u sebi, jer živim u sadašnjem trenutku, a onda ođednom postanem svesna da je to toliko godina, gotovo pola veka, glume. Nekako sam napadnuta svojom prošlošću, ali na pozitivan način - rekla je Bojković. 

Tanjug
 

Autor izložbe Zoran Maksimović kaže da je veoma zahvalan što mu je pružena prilika da, zajedno sa timom ljudi, priredi izložbu o Svetlani Bojković, što, kako navodi, nije bilo nimalo lako, imajući u vidu da je trebalo odabrati fotografije koji prate pet decenija umetničkog rada ove glumice.

- Ceca je gospodar uloge i vladar scene. Ova izložba je samo mali trag jedne velike, sjajne karijere, a iza ovih slika stoje biografije, priče koje su tu karijeru obeležile - rekao je autor.

Izložba je posvećena bogatom glumačkom radu Svetlane Bojković u pozorišnom, filmskom, radiodramskom i televizijskom stvaralaštvu, ali i njenom pedagoškom i društvenom angažmanu.

Tanjug
 

Izložba je zasnovana na bogatoj i raznovrsnoj građi koju čine dokumenta, nagrade i priznanja, audio i video zapisi predstava, televizijskih i radio programa i filmova, plakati, programske knjižice, fotografije, skice kostima, kostimi, nagrade.

Katalog izložbe sadrži autorske i kritičke tekstove, biografiju i tekstove Svetlane Bojković, osvrt na repertoar, izvode iz kritika, selektivnu bibliografiju, rezime na engleskom jeziku i bogatu dokumentacionu i fotografsku ilustraciju.

2024 © - Vesti online