Sreda 29.05.2019.
10:00
Vestionline

Morisonov novi kabinet

EPA
Nastavak saradnje: Frajdenberg i Morison

Pozicije su zadržali svi visoki funkcioneri Koalicije koji su i u minulom periodu vodili ključna ministarstva. Tako će ministar unutrašnjih poslova i dalje biti Piter Daton, za državnu blagajnu zadužen je Džoš Frajdenberg, a resor finansija ostaje u nadležnosti Matijasa Kormana. Ministarka inostranih poslova Marisa Pejn takođe nastavlja da obavlja istu dužnost, kao i ministar za imigraciju Dejvid Kolmen. Potpredsednik Vlade i ministar za infrastrukturu, saobraćaj i regionalni razvoj kao i do sada biće lider Nacionalista Majkl Mekormak.

Nova imena u sastavu Savezne vlade su Ken Vajat, koji je postao prvi Aboridžin na položaju ministra za pitanja autohtonog naroda Australije, kao i dvojica članova Liberalne stranke koji su odigrali ključne uloge u pobedi Skota Morisona nad Piterom Datonom u glasanju za lidera partije. Reč je o Aleksu Houku, koji je promovisan u ministra za međunarodni razvoj i Pacifik, a Stjuartu Robertu propao je portfelj državnih usluga i Nacionalnog invalidskog programa (NDIS).

Posle nesigurnosti u komunikaciji sa medijima tokom slučaja izdavanja dozvole za sporni rudnik uglja Adani u Kvinslendu, Melisa Prajs je ostala bez ministarstva za zaštitu životne sredine, ali nije izgubila minustarsku funkciju. Naime, ona je preuzela resor Vojne industrije, dok je njen dosadašnji sektor preuzela Suzan Li, koja se tako vraća u Vladu posle dve godine.

Li je 2017. godine bila prinuđena da podnese ostavku na mesto ministarke zdravlja, nakon što je otkriveno da je službeno putovanje u Gold Koust iskoristila za kupovinu luksuznog apartmana. Njenim povratkom i postavljanjem Linde Rejnolds za ministarku odbrane, novi kabinet imaće rekordan broj žena. Njih sedam se nalazi u novoj Morisonovoj vladi, a među njima je i Mikaelija Keš, koja je preuzela resor rada i zapošljavanja.

U Vladi više nema mesta za Miča Fajfilda koji je imenovan za novog ambasadora Australije u Ujedinjenim Nacijama, dok će dosadašnji senator Artur Sinodinos preuzeti položaj ambasadora u SAD od Džoa Hokija kojem je istekao mandat.

- Imam velika očekivanja od novog kabineta i svaki ministar dobio je jasne zadatke i ciljeve u smeru kojih treba da radi. Naši osnovni zadaci su da očuvamo jaku ekonomiju, da unapredimo sve ono na šta se Australijanci oslanjaju i da čuvamo našu zemlju bezbednom. Radujem se saradnji sa svima njima i očekujem da u što kraćem roku rešimo brojna regulatorna i birokratska zagušenja, da bolje koristimo napredne tehnologije i da unapredimo saradnju među ministarstvima - poručio je premijer Skot Morison.

Posvećenost aboridžinskim narodima

Nova vlada Australije ostaće zabeležena kao prva u kojoj je pripadnik aboridžinskog naroda postavljen na mesto čelo Ministarstva za pitanja autohtonog stanovništva.
Imenovanjem Kena Vajata (na slici), premijer namerava da unapredi saradnju i komunikaciju sa aboridžinskim zajednicama.

- Izuzetna mi je čast što ću biti prvi aboridžinski ministar zadužen za pitanja autohtonog naroda. Biću posvećen radu sa starešinama, porodicama i zajednicama Aboridžina širom Australije, kako bih obezbedio da se veličina naših naroda odrazi i u veličini celokupne australijske nacije, ne samo sad već i zauvek - poručio je Vajat.

Albaneze lider Laburista

Laburistička stranka će posle teškog poraza na izborima i ostavke lidera Bila Šortena dobiti novo rukovodstvo. Sutra će se sastati kokus stranke koji treba samo da ozvaniči imenovanje Entonija Albanezea (na slici) za novog lidera.

Dugogodišnji visoki funkcioner Laburista jedini je kandidat za poziciju, na koju nije uspeo da dođe pre šest godina kad je izgubio stranačke izbore od Šortena. Njegov zamenik biće Ričard Marls, pošto je Kler Onil odustala od kandidature, čime je samo potvrđeno da neće biti nikakvog glasanja na sastanku kokusa stranke.
 

2024 © - Vesti online