Utorak 28.05.2019.
16:35
Vestionline

Obeleženo 140 godina od rođenja Milankovića

Tanjug
 

Na izložbi je prikazan život jednog od najvećih naučnika 20. veka, od dolaska njegovih predaka sa Arsenijem Čarnojevićem u Dalj, školovanja u Osjeku i Beču, rada kao građevinskog inženjera, reformatora Julijanskog kaledara, rada na UB, pa do svetski poznatog Kanona osunčavanja, kojim je objasnio i predvideo klimatske promene na zemlji.

- Želeli smo na ovaj način da objasnimo ko je bio Milanković, šta je radio i u čemu je njegov značaj za svetsku nauku i srpski narod - rekao je predsednik Udruženja "Milutin Milanković" Slavko Maksimović za Tanjug.

Tanjug
 


Milanković se ubraja među pet najvećih naučnika 20. veka i među 15 najvećih naučnika svih vremena koji su se bavili našom planetom.

Rođen je u Dalju 28. maja 1879. godine u okolini Osjeka gde je završio osnovnu školu. Obrazovanje nastavlja u Visokoj tehničkoj školi u Beču, gde je završio fakultet i doktorirao.

Tanjug
 

Radio je građevinskom preduzeću Adolfa barona Pitela u Beču i stekao je ugled građevinskog stručnjaka i pronalazača. Međutim, sa željom da se bavi naukom, napušta udoban život u Beču i dolazi u Beograd da radi kao profesor na Filozofskom fakultetu.

U Beogradu je radio 50 godina i doživeo vrhunac svog stvaralačkog rada. Umro je u 80. godini života 12. decembra 1958. godine. sahranjen je na pravoslavnom groblju u Dalju.
 

Tanjug
 
2020 © - Vesti online