Utorak 28.05.2019.
15:18
Vestionline

Privreda očekuje nova ulaganja, rast proizvodnje i zaposlenosti

PKS
 

- Posebno ohrabruje rast vrednosti indeksa poslovne klime i optimizma privrednika koji je izražen većim pozitivnim očekivanjima u naredna tri meseca - rekao je na prezentaciji Marko Čadež, predsednik PKS. Anketa je rađena na uzorku od 150 kompanija, velikih i malih, privatnih i javnih, iz svih segmenata prerađivačke industrije.

- Privrednici u naredna tri meseca očekuju bolju prodaju na domaćem tržištu, uz zadržavanje nivoa prodaje na stranom, veće korišćenje slobodnih proizvodnih kapaciteta i novo zapošljavanje - dodao je Čadež.

Četvrtina anketiranih planira novo zapošljavanje u narednom tromesečju, a više od trećine anketiranih firmi veći obim investicija u ovoj godini u odnosu na prethodnu godinu.

Predsednik PKS napominje da su se značajno popravili pokazatelji i stanje u oblasti prerađivačke industrije u proteklih pet godina i ističe da je Barometar namenjen pre svega privrednicima kao alat pomoću koga mogu bolje da sagledaju svoju tržišnu poziciju, poslovne prilike i planiraju poslovanje na domaćem i inostranom tržištu.  

- Rezultati istraživanja značajni su i za Privrednu komoru kao poslovnu asocijaciju u procesu zastupanja privrede i pouzdan su izvor informacija o  stanju, kretanjima i očekivanjima sa terena dobijenim od samih privrednika - ocenio je Čadež.

Anketa i njeni rezultati, po rečima predsednika Komore, daju mogućnost da se blagovremeno uoče trendovi, reaguje na signale iz privrede i predloži nadležnim institucijama preduzimanje adekvatnih mera. U tom smislu, koristan  je i kao analitička osnova donosiocima odluka, propisa i mera koje se odnose na poslovanje privrede.

Privrednici najveće ograničenje u poslovanju vide u regulativi, nedostatku kadrova, monopolima i manjku kredita. Kako je istaknuto na prezentaciji, cilj ankete Barometra je da pre objavljivanja zvaničnih rezultata statistike ukaže na promenu trendova u domaćoj industriji, odnosno da bude takozvani "leading indicator" privrednih kretanja.

Autor analize, ekonomista Milan Kovač, objašnjava da je prosečno korišćenje proizvodnih kapaciteta u maju iznosilo 76,6 odsto i bilo je za 2,4 procentna poena veće u odnosu na april. U maju je zabeležen manjak proizvodnih kapaciteta u odnosu na tromesečnu ugovorenu prodaju, što predstavlja pozitivan signal, dodao je Kovač.

Očekivana prodaja na domaćem tržištu u naredna tri meseca, veća je u odnosu na april, kao i maj 2018. godine, a očekivana prodaja na stranom tržištu u naredna tri meseca, niža je u odnosu na uporedivi maj iz 2018. godine. Inflaciona očekivanja ostala su na relativno niskom nivou. Veće investicije u osnovna sredstva u odnosu na prošlu godinu planira 36 odsto anketiranih firmi, dok 5,2 odsto planira manji obim investicija.

Kovač je istakao da je indikator poslovne klime dobijen kao transformisana prosečna vrednost indikatora trenutnog stanja i tromesečnih očekivanja anketiranih kompanija.

Svi indikatori u anketi dobijeni su tako što je procenat odgovora koji označavaju rast ili pozitivnu promenu oduzet od procenta odgovora koji označavaju pad ili negativnu promenu, objasnio je Kovač.

2024 © - Vesti online