Utorak 28.05.2019.
20:14
R. Rajić Ristić

Oda otadžbini

R. Rajić Ristić
Ovekovečeni trenuci radosti

Prisustvo starešine parohije Sveti Luka sveštenika Dalibora Đukića i predstavnika udruženja bio je podsticaj da u svečanoj atmosferi đaci pokažu kako se ćirilica voli i čuva. Publika koju su činili roditelji, bake, deke i prijatelji škole, pratila je umeća i veštine svojih najdražih. Kolaži stihova, igrokaza, pevanja povezani su u jednu celinu.

Deca su sa mnogo žara, entuzijazma i rodoljublja kazivali stihove i pevali o domovini, njenom bogatstvu, a ponajviše o ćirilici, kao najlepšem i najdražem pismu na svetu, jer u italijanskoj školi pišu latinicom. Predstavljeni su radovi naših đaka koji su se našli u Zborniku književnog stvaralaštva mladih Srbije i dijaspore.

Jezik i pismo su osnovna obeležja naše kulture i ma koliko daleko bili od domovine i ognjišta, moramo negovati to nacionalno blago, jer asimilacija je nešto najgore što može da nas zadesi, zato se zahvaljujemo našem Ministarstvu za prosvetu što odvaja iz budžeta sredstva kako bi ova dopunska škola opstala i našoj deci pružila mogućnost da nauče da i znanjem vole domovinu, opšti je zaključak ove divne priredbe.

R. Rajić Ristić
Praznik za dušu

Dar za učiteljicu

Deca su spremila i skroman poklon za učiteljicu Ivanu Marjanović, koja je ove godine završila svoje radno iskustvo u Italiji i vraća se u domovinu da tamo nastavi svoju plemenitu misiju. Na kraju priredbe učenicima su podeljene knjižice i diplome, a učenicima koji su završili osmi razred - svedočanstva.

2024 © - Vesti online