Utorak 28.05.2019.
18:20
Z. Mirković - Vesti

Igre od Grčke do Bangladeša

Z. Mirković
Austrijanke koje obožavaju grčkku kulturu

- Ova priredba na otvorenom postala je tradicija, ne samo našeg kluba, već je deo i tradicije u Leobersdorfu - ukazao je novi predsednik KUD-a Mladost Leobersdorf Dobrivoj Stojaković.

Kao i ranijih godina i ove su na feštu, održanu na parkingu ispred prostorija u kojima KUD Mladost neguje srpsku kulturu i tradiciju, došli i brojni Austrijanci, i to ne samo počasni gosti, već i oni koji žele da upoznaju kulturu svojih sugrađana koji su se doselili iz inostranstva.

U bogatom kulturno-umetničkom programu, u kojem su nastupili dečji, srednji i stariji folklori, nastupili su, pored domaćina, KUD Srbija iz Beča, KUD Zavičaj iz Tulna, KUD "Branko Radičević" iz Beča, KUD "Jovan Jovanović Zmaj" iz Obervaltersdorfa, SKC "Stevan Mokranjac" iz Beča, KUD Krajišnik iz Vilhelmzburga, kao i folklorne grupe iz Anadolije, Bangladeša, Latinske Amerike, KUD Iki iz Beča koji je predstavio Igre iz Bosne i veoma profesionalni folkloraši bugarske zajednice. Takođe su nastupile i četiri Austrijanke, koje vole Grčku, sa Igrama iz Grčke.

Z. Mirković
Igračica iz Bangladeša

Pored kulturnog programa posetioci fešte imali su priliku da se i preko kulturnih specijaliteta i ručnih radova upoznaju sa srpskom i drugim kulturama. Tako je Udruženje žena Beli anđeo iz Dvorova u RS imao svoj etno-štand.

Inače, KUD Mladost je pre mesec dana promenio upravu, u kojoj se pored Stojakovića, nalaze na mestu potpredsednika Velibor Todić, blagajnik je Velimir Šever, njegova zamenica je Svetlana Panić Vidić, sekretar je Aleksandar Cakić, a njegov zamenik je Žaklina Dančulović.

Z. Mirković
Predstavila se i Latinska Amerika

Novi predsednik ističe da se privode kraju pripreme za učešće na Evropskoj smotri folklora u Beogradu, što je trenutno prioritetna obaveza kluba.

Ukazao je da se učešćem na Smotri završavaju aktivnosti pred letnju pauzu i najavio da će od septembra društvo uz novu energiju, sa novim planovima, koje će tek objaviti, nastaviti rad.

- Mi smo društvo koje voli da se druži sa drugim društvima i predstavnicima drugih nacija. Naš posao je da budemo uz našu decu i da rastemo dalje, da imamo kvalitet rada - kaže Stojaković.

Z. Mirković
SKC "Stevan Mokranjac"

U Beograd ide 18 parova

Umetnički rukovodilac društva Velibor Todić ističe da KUD Mladost putuje u Beograd na Smotru sa prvenstvenim ciljem da se druži sa učesnicima, da sklapa nova prijateljstva sa drugim društvima.

- Tamo želimo da prikažemo rad jedne cele godine - objasnio je on.
Todić ukazuje da će u Beograd otputovati 18 parova koji će prikazati Igre iz Gnjilana.

Počasni gosti

Počasni gosti ovogodišnje fešte bili su poslanik i nosilac liste kandidata Socijaldemokratske partije Austrije u Donjoj Austriji na izboru za Evropski parlament Ginter Sidl, gradonačelnik Leobersdorfa Andreas Kilros i predsednica Zajednice srpskih klubova u Donjoj Austriji Ranka Savić.
 

2024 © - Vesti online