Utorak 28.05.2019.
10:15
D. Timarac - Vesti

Krajišnici, ma gde bili!

D. Timarac
Rado se igralo

Domaćini iz Boniriga su se valjano potrudili da prime Krajišnike i njihove goste, dajući svima na znanje da podržavaju zavičajna okupljanja i zadovoljstvo što se takve manifestacije dogadaju i održavaju ispod njihovog krova i u njihovoj organizaciji.

Nije izostao ni program u kojem se našlo prostora da se nakon ove vremenske distance osvrne na doseljavanja na ovaj kontinent velikog broja Krajišnika, koji su stigli ovde nakon svih pogroma što su ih  proživljavali u svojim zavičajima o kojima pišu pisci i pesnici koji su se kao biseri razasuli po svetu pa nariču o zavičaju i njegovim lepotama.

D. Timarac
Narodni orkestar Banijaca i Slavonaca dočekivao je Krajišnike

Poput Srbe Peuljanca iz Grahova koji se javlja i piše iz daleke Kanade o Srpskoj Krvavoj Molitvi. Publici je njegovo naricanje preneo jedan od članova ovdašnje pozorišne grupe Pilipenda. Govorilo se u ovoj molitvi o biserima koji čeznu za svojim izvorima i bunarima, koji o zavičajima razmišljaju i tokom vožnje kamiona po američkim prerijama, koji u Nemačkoj tuguju, o onima koji se osvrću na ulici za nekim ko je upravo nekome izgovorio ono "Đe si, sunce ti kalaisano ljubim, otkad te nisam vidio''.

D. Timarac
 

Sa uzdasima je publika propratila i pesmu Anđele Malbaša ''Nema te nema Krajino moja''. A kako i ne bi kada je pevala o dalekoj voljenoj zemlji u kojoj su gotovo svi koji su bili u sali rođeni. Emocije su posebno navrle slušajući monolog koji je napisao i govorio Sergej Kožul, a u kojem je on kazivao priču o pismu koje je govorilo o sinu i njegovom životu u Australiji posle povratka oca u Krajinu... Shvatio je sin Petar razloge očevog povratka u zavičaj i život emigranata...

Govorenjem svoje pesme ''Žica'' Simo Bursać je izazvao pozitivnu reakciju publike a atmosferu je počeo otopljavati gospodin Marinko Pozder svirajući na usnoj harmonici kola koja su se nekada igrala uz taj instrument tamo u Krajini našoj, u Dalmaciji njegovoj.

Krajiške pesme "na suvo"

D. Timarac
 

Pevajući na ''suvo'' krajiške pesme u izvođenju grupe Krajišnici Sidneja došlo je do opuštenije atmosfere i raspoloženja koje je vladalo daljnjim tokom ove večeri na koju su neki od roditelja doveli i svoju malu decu da se ''prime'' na atmosferu. Bilo i dece koja su dovela svoje roditelje, poput Milana Tomića i njegove sestre, koji su svoju staru majku Miljku doveli po ko zna koji put na prelo iako je preturila devedesetu.

- Odužujemo se malo svojoj staroj majci što je i ona nas u našem zavičaju vodala po prelima u našoj mladosti. Puno joj to sada znači u starosti, da dođe među naš narod i progovori koju reč o kraju koji je svima ostao duboko u sećanju i za kojim nam duša čezne - rekao je Milan i otišao da odigra banijski drmeš kojeg su muzičari upravo bili najavili.

Razvilo se Pleteno kolo

D. Timarac
 

Čuveno Pleteno kolo se igralo na Baniji i u Slavoniji gde su živeli Srbi
Smenjivala su se kola iz zavičaja ove večeri. Ljubiša Đžambić je poveo banijsko Pleteno kolo u koje se uhvatio veliki broj prisutnih, što je bila atrakcija za posmatrače koji nisu iz dela Krajine u kojem se to kolo igralo. Dobrom raspoloženju doprineli su muzičari Vlado i Snežana koji su ispunjavali želje gostiju.
 

D. Timarac
 
2024 © - Vesti online