Ponedeljak 27.05.2019.
15:15
Vestionline, Tanjug

RT: EU doživela neuspeh

pixabay.com
 

Prema izlaznim anketama, desničarske i evroskeptične partije zabeležile su značajan uspeh na izborima u nedelju, a dobro su prošli zeleni i liberali.

Kao rezultat toga, proevropski blok narodnjaka i socijaldemokrata izgubio je svoju kombinovanu većinu.

- Poraz tih stranaka nije iznenađujuć kada sagledamo širu sliku - rekao je za RT Uli Brikner, profesor evropskih studija na Univerzitetu Stanford u Berlinu.

Prema njegovim rečima, izborni rezultati predstavljaju ozbiljan izazov briselskom narativu o ujedinjenoj, integrisanoj Evropi. 

U prošlosti, primetio je, postojao je konsenzus o opštem narativu da su evropske integracije tako dobre jer donose mir, stabilnost, prosperitet. 

- Evroskeptične stranke su razbile ovaj konsenzus. Politički pokreti širom kontinenta sada smatraju da blok više nije rešenje već problem - naglasio je on.

Evroskepticizam osetio se i u Francuskoj, gde je stranka Nacionalno okupljanje Marin le Pen osvojila neznatno više glasova od stranke Republika u pokretu predsednika Emanuela Makrona.

Denis Franceskin, predstavnik Nacionalnog okupljanja u Vašingtonu, kaže da uspeh evroskeptičnih stranaka otkriva rastuće nezadovoljstvo u bloku.

- Struktura EU je doživela neuspeh - rekao je on za RT.

Maksimilajn Krah iz Alternative za Nemačku kaže da političko rivalstvo imeđu rastućeg evroskepticnog pokreta i proevropskog bloka može da se posmatra kao borba "zdravog razuma" i "globalizma.

2024 © - Vesti online