Utorak 28.05.2019.
00:55
Lj. Ivanović - Vesti

Vikiliks na skeneru (2): Hilari najveća abronoša

EPA/BERIT ROALD
Hilari Klinton

Tajne direktive Hilari Klinton ili njene prethodnice u Stejt departmentu Kondolize Rajs nalagale su diplomatama da sakupljaju informacije o vojnim instalacijama, oružju, ali i lične podatke o političkim liderima, vozilima koje koriste, njihove DNK uzorke i otiske prstiju i snimke oka političkih lidera.

Hilari i Kondoliza Rajs su, sudeći po interpretacijama tih dokumenata u "Špiglu" i "Gardijanu" tražile od diplomata da prikupljaju i detalje o komunikacijama, lozinkama i komunikacijama čelnika UN. U tim direktivama tražene su informacije o telekomunikacijama i IT sistemima koje oni koriste, kao i detalji o privatnim VIP mrežama koje oni koriste, uključujući i mere zaštite, pasvorde (lozinke).

Mnoge depeše sadrže specifične tvrdnje o korupciji stranih lidera i oštre kritike vlada domaćina, od onih minijaturnih karipskih do kineske i ruske.

Hilari Klinton je, sudeći po tim dokumentima, naredila ambasadoru u Rimu da istraži da li ima istine u glasinama da Silvio Berluskoni i Vladimir Putin, osim prijateljskih, imaju i ozbiljne poslovne veze. U izveštajima se govori o navodnim vezama ruske vlade sa organizovanim kriminalom. Za turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana u jednoj depeši se kaže da vlada uz pomoć nesposobnih savetnika, uz ocenu američke ambasade u Ankari da Turska klizi ka islamističkoj budućnosti.

Paranoik i "persijski Hitler"

Bivši predsednik Avganistana Hamid Karzaj je opisan kao "paranoik". Ima poređenja između prvog čoveka Irana Mahmuda Ahmadinedžada i nacističkog vođe Adolfa Hitlera. Govori se o korupciji u avganistanskoj vladi uz pominjanje da je viši zvaničnik otkriven kako nosi 50 miliona dolara u kešu. Dokumenti ukazuju i da bi Severna i Južna Koreja u bližoj budućnosti, nakon smrti lidera Severne Koreje Kim Džong Ila, mogle da se ujedine, pod kontrolom Seula.

2024 © - Vesti online