Ponedeljak 27.05.2019.
23:12
R. Lukić - Vesti

Sveti Sava okupio zemljake

R. Lukić
Sveštenici Aleksandar Perković i Milan Pejić

Kao što je poznato, Sveti Sava je na povratku s hodočašća u Jerusalimu u januaru 1236. preminuo u Trnovu, u Bugarskoj. Kralj Vladislav njegove mošti je godinu dana kasnije (1237) preneo i sahranio u manastiru Mileševa. U znak poštovanja i sećanja na ovaj događaj, folklorna grupa "Srbija" ovaj datum svake godine obeležava kao svoju krsnu slavu.

Posle Savindana koji se u Hanoveru slavi 27. januara i 10. maja, koji se u znak sećanja na spaljivanje moštiju Svetog Save na Vračaru, slavi kao hramovna slava, Prenos moštiju je treća slava koja se u srpskom hramu u Hanoveru slavi u čast osnivača SPC.

Liturgiju su služili sveštenik Aleksandar Perković, đakon Slavko Bosančić i čteci Matijas i Pavle, a činodejstvovao je i penzionisani sveštenik Milan Pejić koji je pevao u horu "Sveti Simeon Mirotočivi". Horom je dirigovala Jelena Agbaba Milosavljević.

Slavsko znamenje pripremila je mlada folklorašica Ana-Marija Trivić s mamom Lidijom i tatom Draženom, a ova čast za iduću godinu pripala je Senadi Đurić, članu seniorske grupe Srbije.

R. Lukić
Kolač sa sveštenicima okretali mladi

- Posluženje za sve prisutne pripremila je cela folklorna grupa , a domaćini pripremaju samo slavsko znamenje - pojasnila je Jasna Janković od pre godinu dana član seniorske grupe koja se upravo vratila iz Banjaluke gde su bili gosti KUD-a "Vaso Pelagić".

- Prenos moštiju Svetog Save iz Trnova u manastir Mileševa obeležavamo kao njegov povratak svojoj kući - rekao je između ostalog sveštenik Perković koji je pre blagoslova posluženja govorio o životu srpskog svetitelja.

Vladimir Pištalo u gostima

U subotu, 25. maja, u 18 časova u Hramu Svetoga Save (Mengendam 16 c) gostovao je književnik Vladimir Pištalo, koji je predstavio svoju najnoviju knjigu "Značenje Džokera". Pištalo je, između ostalih, autor i knjiga "Tesla - portret među maskama" i "Sunce ovog dana- Pismo Andriću".

Pištalo je redovni profesor svetske i američke istorije na Univerzitetu Vuster u Americi . Nosilac je prestižne "Ninove" nagrade za najbolju knjigu 2008. godine. Rođen je 1960. u Sarajevu. Pravo je diplomirao u Beogradu, a doktorirao na Univerzitetu Nju Hempšir u Americi.
O knjizi su govorili autor i urednik Nenad Šaponja.

R. Lukić
Domaćini slave: Senada Đurić i Ana Marija Trivić

Generacije naučile kolo

Folklornu grupu "Srbija' osnovali su sveštenik Milan Pejić i njegova supruga, popadija Ivanka sedamdesetih godina prošlog veka, odmah po dolasku u Hanover, u vreme kada crkva osim jedne kancelarije nije imala drugih prostorija. Pa ipak, upornim radom problemi su prebrođeni, a narodne igre su, po nekim procenama, do danas naučile više od 400 mladih. Do sada nijedan srpski praznik u Hanoveru nije proslavljen bez folklora, a nastupali su i na prigodnim proslavama i manifestacijama u Nemačkoj. "Srbija" danas ima oko 70 članova formiranih po uzrastu u pet grupa.

 

2024 © - Vesti online