Utorak 28.05.2019.
00:25
D. Dekić - Vesti

Dužnici na ulici, branitelji u ćeliji

Tanjug
Nela Kuburović (Foto: Arhiva)

U organizaciji Krov nad glavom ocenjuju da pravo na dom ostaje ugroženo, a solidarnost postaje zločin i istovremeno ukazuju da će izvršenja biti i surovija i bez uvida javnosti. Izmene zakona su, prema rečima Nemanje Pantovića iz organizacije, "u načelu antidruštvene i socijalno neosetljive", jer zakon "nije u skladu sa situacijom i stopom siromaštva u Srbiji koja je najviša u Evropi".

- Dom koji je jedino vlasništvo mnogih građana ostao je nezaštićen, jer izmenama nije izuzet iz izvršenja - tumači on za "Vesti".

Pantović smatra da je, sudeći prema novoj regulativi, radna grupa imala u vidu još iseljenja, pa je unela kazne od 10.000 do 200.000 dinara (85 do skoro 1.700 evra), ali i zatvorske za svakog ko ometa ili sprečava izvršenje.

- Za pomoć, na primer komšiji izvršitelj, prema ovim izmenama, može da naloži policiji vaše hapšenje - kaže sagovornik "Vesti".

Kao dobru stvar u predlogu on je naveo kvalifikaciju srazmere pravne norme koja reguliše prodaju u slučaju malog duga, jer kako objašnjava, bilo je prodaje velikih nekretnina za mali dug.

- Zbog dugova do 5.000 evra neće biti oduzimanja nekretnine, ali nije dobro što to važi samo za komunalne, a ne i za dugove prema ostalim uslugama - kaže Pantović.

U Krovu nad glavom ukazuju da Ministarstvo pravde predlaže uvođenje zatezne kamate na troškove izvršenja. To, prema njihovim navodima, znači da će dužnici biti prinuđeni da odustanu od odbrane svojih prava da bi izbegli ogromne troškove. Osim toga, "pravne lekove protiv samovlašća izvršitelja i poverilaca vide kao slabe i neefektivne".

U Udruženju Efektiva smatraju da nova regulativa ima blagu kaznenu politiku prema izvršiteljima, a kažnjava one koji solidarno sprečavaju iseljenja građana.

- Građani će i dalje teško dolaziti do kažnjivosti izvršitelja, a bez kažnjivosti nema odgovornosti. Dužnik i dalje neće moći da traži veštačenje vrednosti svoje imovine, dok osobe koje izvršitelj može da unajmi za taj posao ne moraju da budu licencirane. Znači, i dalje postoji mogućnost da se dužnikove nekretnine prodaju jeftinije nego što vrede - ističu u Efektivi.

U ovom Udruženju posebno akcentiraju da "izvršenje može da se nastavi i posle prodaje jedine nekretnine dužnika, da bi se naplatio dug koji je preostao ne krivicom dužnika, već zato što je cena njegovog stana ili kuće dramatično oborena pri proceni i javnoj prodaji".

Elektronska rasprava

Ministarstvo pravde je najavilo da javna rasprava o izmenama Zakona traje do 28. maja i da će se voditi elektronskim putem.

- Hoće da provuku raspravu putem interneta, a znamo da puno ljudi u Srbiji nije pismeno - kazao je Pantović.

Efektiva je pozvala Ministarstvo pravde da ne stavlja zakon u skupštinsku proceduru po hitnom postupku, da javnu raspravu ne skraćuje i da u razmatranje na okruglim stolovima uključi organizacije civilnog društva, što sada nije slučaj.

Internet aukcija

Ministarka pravde Nela Kuburović je objasnila da nacrt predviđa zabranu prodaje jedine nepokretnosti zbog duga za komunalne usluge manjeg od 5.000 evra, kao i da umesto dve trećine mesečnih primanja, dužnicima bude oduzimano pola plate i trećina penzije.

- Plata za izvršenje će umesto dve trećine, moći da bude opterećena do polovine, penzija do trećine, a minimalac do četvrtine - kazala je ministarka i kao "najrevolucionarnije rešenje" u Zakonu ocenila uvođenje elektronske aukcije za prodaju nepokretnosti, jer će se na taj način otkloniti "negativne priče koje se odnose na taj deo izvršnog postupka".

Hapšenje u Novom Sadu

Više aktivista združene akcije Krov nad glavom uhapšeno je u Novom Sadu dok su branili porodicu Mandić koju je pokušao da iseli izvršitelj Vujadin Masnikosa, saopštilo je ovo udruženje.

U saopštenju se navodi da je komandir policije od prvog kontakta sa aktivistima i aktivistkinjama organizacije, koji su mirno stajali ispred kapije doma porodice Mandić, bio jako neprijatan, vikao je, pretio upotrebom sile i oduzimanjem telefona.

- Zatim je rekao da će svi biti pohapšeni i pozvao maricu i interventnu jedinicu. Posle pola sata je rečeno da se izvršenje odlaže, ali da svi okupljeni moraju u policiju da daju izjave, a zatim su svi uvedeni u maricu - piše u saopštenju.

 

2024 © - Vesti online