Ponedeljak 27.05.2019.
11:24
Vestionline, Tanjug

"Posle sednice neće biti jasnija pozicija Srbije o budućem statusu KiM"

commons.wikimedia.org/Boris Dimitrov
 

To su danas na zajedničkoj konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekli Goran Ćirić (DS), Boško Obradović (Dveri), Sanda Rašković Ivić (Narodna stranka), Marko Ðurišić (SDS) i Marinika Tepić (Stranka slobode i pravde). 

Ćirić je rekao da tema Kosova i Metohije jeste važna, ali da neće prisustvovati sednici, jer, kako kaže, odluku o bojkotu nisu ni doneli zbog tema, već zbog odnosa većine nad manjinom i želje da se uspostavi društvo demokratije, da se oslobode institucije, omoguće fer izbori i slobodni mediji. 

Kaže i da je sednica "predstava" u funkciji predizborne kampanje i napada na opoziciju. Tepić je ocenila da je današnja sednica "samo mamac za opoziciju" i da u izveštaju nema ključnih odgovora na koje su, kako kaže, čekali sedam godina. Predsednik, kaže ona, pregovara nešto, a opozicija ne zna šta je to.

Kaže i da je Srbija dalje od bilo kakvog rešenja nego pre sedam godina i da su tenzije još veće. 

Ona je dodala i da je izveštaj o radu kancelarije za KiM trebalo da predstavi direktor Marko Ðurić, a ne predsednik Republike. 

Ðurišić je kazao da je vlast više puta pokušavala da vrati poslanike opozicije u poslaničke klupe od kako su se pridružili građanima u protestima, zakazujući sednicu o finansiranju AP Vojvodina, izmenama Krivičnog zakonika i sada o Kosovu i Metohiji. 

- Ovo je vrhunac njihovog pokušaja da nas razbiju u odluci da ne učestvujemo u plenarnom zasedanju - rekao je Ðurišić i dodao da to neće uspeti. 

On je dodao da je sednica o KIM bila zakazana prvo za 10 časova, a da je onda pomerena u 16 časova zbog, veruje, "veće gledanosti". 

- Posle sednice neće biti jasnija pozicija Srbije o budućem statusu KiM, životu građana. Jedino se vlast nada da će jos više učvrstiti vlast i degradirati skupštinu - smatra Ðurišić. 

2020 © - Vesti online