Ponedeljak 27.05.2019.
10:58
Vestionline

Jeremić: Nećemo učestvovati u priznanju Kosova

Tanjug
Vuk Jeremić

Kako navodi, nakon rasprave sa stranačkim organima, deo opozicije je odlučio da će, ukoliko vlast predstavi konkretan predlog platforme za delovanje u vezi Kosova i Metohije, razmotriti učešće u raspravi o ovom problemu.

- Ali ovo što je dostavljeno zaista ni pas s maslom ne bi pojeo, da ne govorimo o tome da od predloga platforme nema ni traga. Pretpostavljam da je to sastavni deo strategije da se, kako Vučić kaže, "pravimo ludi" - ukazuje Jeremić i dodaje da "Narodna stranka nema nameru da takvoj primitivnoj farsi daje legitimitet".

Upitan da prokomentariše današnju sednicu parlamenta za KiM, navodi da od nje ne očekuje ništa sem uobičajnog Vučićevog nastupa u kom će se umesto ozbiljne rasprave o jednom od najvažnijih državnih pitanja smenjivati "laži, optužbe i uvrede političkih neistomišljenika".

Jeremić smatra da bi Vučić eventualnim priznanjem tzv. države Kosovo sebi zacementirao podršku međunarodne zajednice.

- On bi tada momentalno prešao na nove "mirovne projekte", od kojih bi prvi bio razvrgavanje autonomije Republike Srpske. Zato je beskompromisno zalaganje u sprečavanju Vučića da reši kosovski problem na način koji je on to zamislio sa Tačijem, a što bi za posledicu imalo precrtavanje naše državne granice i članstvo Kosova u UN - ne samo moralni, već i praktični politički imperativ - naglašava predsednik Narodne stranke.

Nedavno je stranka Dragana Đilasa predstavila Deklaraciju o pomirenju sa Albancima koju Jeremić ocenjuje kao korisnu iako nije detaljno upoznat s njenom sadržinom.

- Pomirenje sa Albancima nam je nesumnjivo potrebno, ali kada je reč o implementaciji, treba biti na oprezu da bilo koje političko delovanje ne bude u suprotnosti sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 SBUN - zaključio je Jeremić za "Danas".

2024 © - Vesti online