Ponedeljak 27.05.2019.
08:24
Vestionline

Apsolutna pobeda Kurca na izborima za EP u Austriji

EPA/MICHAEL GRUBER
Sebastijan Kurc

Njegova stranka osvojila je, prema preliminarnim rezultatima, u koje nisu uračunati glasovi poslati putem pošte, 35,4 odsto glasova, što je za 8,37 odsto više nego na prošlim izborima za EP.

Ovo je najubedljivija pobeda jedne stranke u Austriji na izborima za Evropski parlament.

Na drugom mestu, prema rezultatima koje je saopštio ministar unutrašnjih poslova Austrije Ekart Rac, sa skoro 12 odsto razlike, nalazi se Socijaldemopkratska partije (SPO) koja je osvojila 23,6 odsto glasova, što je 0,50 odsto manje nego 2014.

Treća je Slobodarska partija Austrije (FPO), doskorašnji koalicioni partner OVP, koja se, nedelju dana pred glasanje, suočila sa aferom oko njenog lidera Hajnc Kristijana Štrahea, koji je jednoj navodnoj nećaki ruskog milijardera obećao državne poslove u zamenu za finansijsku podršku njegovoj stranci, zbog čega je morao da se povuče iz politike.

Slobodarci su osvojili 18,1 odsto glasova, što je, imajući u vidu skandal oko Štrahea, manje za samo 1,63 odsto nego na prethodnim izborima za Evropski parlament.

Stranke Zelenih nalazi se na četvrtom mestu sa 13 odsto glasova, sa gubitkom od 1,47 odsto.

U Evropski parlament ulazi iz Austrije još i Neos, koji je osvojio 8,1 odsto glasova.

Izlaznost je bila za pet odsto veća nego 2014. i iznad je 50,6 odsto. Prema prognozama koje uzimaju u obzir oko 686.000 izdatih listića za glasanje putem pošte, izlaznost bi mogla dostići skoro 60 odsto.

Konačan rezultat, prema toj prognozi, ne bi bio značajno promenjen.

Naime, OVP bi, uzimajući u obzir glasanje putem pošte, mogla završiti ove izbore sa 34, 9 odsto glasova, SPO sa 23,4, FPO sa 17,2, Zeleni sa 14, a Neos sa 8,7 odsto.

Što se mandata u Evropskom parlamentu tiče, OVP će imati sedam, što je dva više nego do sada.

SPO će imati pet poslanika, FPO tri, što je za jednog manje nego do sada, Zeleni dva, za jednog manje, a Neos jednog.

Ukoliko Velika Britanije bude napustila EU, Austrija će dobiti još jedno poslaničko mesto. To mesto bi, na osnovu rezultata glasanja, pripalo Zelenima.

2024 © - Vesti online