Nedelja 26.05.2019.
21:16
Vestionline

EP: Najveća izlaznost u poslednjih 20 godina, objavljene izlazne ankete

EPA/Christophe Petit Tesson
Francuski desničari slave dobar rezultat na izborima za EP

"U pitanju je prvi i značajan porast broja birača još od održavanja prvih evropskih izbora 1979. godine", izjavio je portparol Evropskog parlamenta Žom Duš Žilo.

U zavisnosti od izlaznosti u Velikoj Britaniji, koja će biti objavljena oko 23 časa, procenjuje se da će izlaznost za 28 zemalja članica biti između 49 i 52 procenta.

Vladajuće partije u Nemačkoj osvojile su znatno manje glasova na današnjim izborima za Evropski parlament nego pre pet godina, dok su Zeleni dobili duplo više, a krajnja desnica nešto više, pokazuju rezultati na osnovu izlazne ankete.

Prema izlaznoj anketi televizije ARD, konzervativna koalicija (Demohrišćana i Hrišćansko-socijalna unija) nemačke kancelarke Angele Merkel osvojila je 28 odsto glasova, za razliku od 35,4 odsto na izborima 2014. godine, dok su socijaldemokrate dobile 15, odsto, a 27,3 odsto prethodni put.

Prema tim rezultatima, Zeleni su na drugom mestu sa 22 odsto glasova, dok je krajnje desna Alternativa za Nemačku dobila 10,5 odsto, više nego na izborima za EP 2014. godine, ali manje nego na poslednjim parlamentarnim izborima 2017. godine.

Rezultati na osnovu izlaznih anketa zasnivaju se na ispitivanju birača za koga su glasali, neposredno po izlasku s biračkog mesta. Dešava se da te procene ne budu tačne. 

Na izborima za EP u Austriji, konzervativna stranka kancelara Sebastijana Kurca ostvarila je veliku pobedu, dok je krajnje desna Slobodarska partija Austrije (FPO) završila daleko iza nje, na trećem mestu, pokazuje projekcija austrijskog javnog servisa. 

Prema projekciji objavljenoj po zatvaranju birališta, Austrijska narodna stranka (OVP) Sebastijana Kurca dobila je 34,5 odsto glasova, socijaldemokrate 23,5 odsto, FPO 17,5 odsto, a Zeleni 13,5 odsto. 

Projekcija se zasniva na 5.200 intervjua sprovedenih od utorka do danas. 

Današnji izbori u Austriji veliki su test uoči parlamentarnih izbora u septembru, koji će biti održani pošto se koalicija OVP i FPO raspala posle izbijanja korupcionaškog skandala prošle nedelje.

Lider FPO Hajnc-Kristijan Štrahe, dosadašnji vicekancelar, podneo je ostavku posle objavljivanja videa snimljenog pre dve godine, na kome on navodnoj ruskoj preduzetnici nudi političke usluge u zamenu za donacije za stranku.

Krajnje desna francuska stranka Nacionalno okupljanje Marin Le Pen osvojila je više glasova od stranke Republika u pokretu predsednika Francuske Emanuela Makrona na izborima za Evropski parlament, objavile su agencije za istraživanje javnog mnjenja. 

Prema procenama agencija Ifop i Ipsos, populistička, antiimigrantska stranka Le Pen osvojila je između 23 i 24 odsto glasova, a Makronova centristička, proevropska stranka izmedju 21,9 i 22,5 odsto. Očekuje se da će zelena stranka EELV imati oko 13 odsto glasova, što je veliki skok u odnosu na izbore za EP 2014. godine. 

Konzervativna degolistička stranka Republikanci na četvrtom je mestu sa oko osam odsto glasova, dok i krajnje leva Nepokorena Francuska i Socijalistička partija imaju između šest i sedam odsto podrške.

2024 © - Vesti online