Nedelja 26.05.2019.
16:16
Vestionline, Tanjug

Tramp: Napredak u trgovinskim pregovorima sa Japanom

Tanjug/AP
Donald Tramp

- Poljoprivreda i govedina su u velikoj meri u igri. Mnogo toga nas očekuje posle parlamentarnih izbora u Japanu u julu, kada očekujem velike brojeve - napisao je Tramp na svom Tviter nalogu, nakon što je sa japanskim premijerom odigrao partiju golfa.

Očekuje se da Tramp i Abe u ponedeljak razgovaraju o trgovini, ali zvaničnici su skeptični kada je reč o mogućnosti za dogovor, prenosi Rojters. 

Tramp je nezadovoljan velikim trgovinskim suficitom Japana i razmatra uvođenje visokih tarifa na izvoz japanskih autombila ukoliko ne bude postignut bilateralni trgovinski sporazum.

U jučerašnjem obračanju grupi biznismena, američki predsednik je rekao da je napredak postignut. 

- Sa ovim sporazumom nadamo se da ćemo se pozabaviti trgovinskim disbalansom, ukloniti prepreke za izvoz SAD i obezbediti pravičnost i reciprocitet u našim odnosima. Približavamo se tome - istakao je Tramp.

On je podsetio da je samo prošle nedelje izvoz goveđeg mesa iz SAD dobio je pun pristup tržištu u Japanu, prvi put od 2000. godine.

- Pozdravljamo vašu podršku u ovim naporima i nadamo se da ćemo uskoro imati još nekoliko objava, od kojih će neke u narednih nekoliko meseci biti veoma značajne - rekao je Tramp.

2024 © - Vesti online