Subota 25.05.2019.
20:39
Vestionline

"1 od 5 miliona": 8. juna protesti širom Srbije

Tanjug
 

Glumac Branislav Lečić kazao je obraćajući se građanima na 25. protestu "Jedan od pet miliona“, da će tada i najaviti nove poteze kojima će ugroziti vlast. On je dodao i da će se tada protesti organizovati u drugim mestima što će predstavljati krunu svega što je do sada rađeno.

Okupljenim građanima na Terazijskoj česmi su se pored Lečića obratili profesor Čedomir Čupić i Aris Movsesijan iz Nove stranke. Poruke skupa danas su da je nasilje nedopustivo. Rečeno je da treba sprečiti tumor koji je uzurpirao institucije, ali i napraviti takav sistem da se tako nešto više nikad ne ponovi.

Za 8. jun su najavljeni protesti širom Srbije, kada će, kako je rekao Lečić, ovde u Beogradu biti saopšteni dalji koraci. Najavljeno je i da će najveći protest sledeće nedelje biti u Kruševcu, gde je sve i počelo - odnosno gde se desio napad na Borka Stefanovića.

- Dužnost je nas da budemo tu, jer se borimo za dostojanstven život - rekao je Lečić. Istakao je da su institucije uzurpirane, i da je jedina institucija narod. "Ovde je slobodni parlament i ovde se odlučuje", kazao je on.

Profesor Čedomir Čupić je pozvao sve sudije da se izjasne o napadu vlasti na sudiju Apelacionog suda Miodraga Majića i ocenio da vlast donosi zakone koji njoj odgovaraju, a da ne pita struku. "Samo zato što se stručnošću suprotstavio, vlast i njeni poslušnici žele Majića da provuku kroz 'toplog zeca'", rekao je Čupić.

Profesor je kazao da vlast "histeričnim napadima" želi da zaplaši sudije u Srbiji i pozvao sudije da se izjasne da bi "odbranili sebe i sve građane".

- Šest meseci protesta pokazalo je da vlast ne može da zaustavi gradjane u borbi za slobodu - rekao je Čupić i poručio građanima da predstavljaju "žišku koja preti da postane plamen".

Aris Movsesijan iz Nove stranke kazao je da je sadašnja vlast "terorista obrazovanja" koja je oterala sve, uključujući decu, naučnike i generale.

- Oni govore o ekonomskom napretku, a u našem novčaniku nalazi se korov i ambrozija - rekao je Movsesijan.

Građani su posle toga krenuli u protestnu šetnju do Politike, pa do RTS-a, a potom do zgrade Predsedništva, gde se protest i završio.

2024 © - Vesti online