Subota 25.05.2019.
19:10
Vestionline

Tači: Uskoro ćemo živeti u državi Kosovo-Albanija

EPA/VALDRIN XHEMAJ
Hašim Tači

- Vi ste bili zajedno u ratnim rovovima i zajedno ćemo živeti na slobodi i zajedno ćemo živeti u bliskoj budućnosti u jednoj zajedničkoj državi Kosovo-Albanija. Budite sigurni da je mnogo lakše ostvarenje sna da imamo jedan bezgranični prostor između Kosova i Albanije, nego što je bio izazov udaljenja Srbije sa Kosova i ovo će se desiti - izjavio je Tači u današnjem obraćanju građanima Hasa u Albaniji, navodi "Kosova pres".

Tači je i ovom prilikom ponovio svoje viđenje ideje "korekcije granica", za koju je naveo da je njegovo "životno obećanje i zalaganje" a to je pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe Kosovu.

Poručio je da su "Albanci nepravedno podeljeni i da treba da se ujedine". Rekao je da je došao trenutak da se pametno radi, što podrazumeva "uklanjanje graničnih tačaka“ koje su, kako je Tači naveo "nepravedno nametnute".

Međutim, izjave o pripajanju Preševske doline, kao i zajedničkoj državi Kosovo-Albanija, u suprotnosti su sa odredbama vrhovnog pravnog akta Kosova. Naime, u prvom članu kosovskog ustava stoji da "republika Kosovo nema nikakve teritorijalne zahteve prema bilo kojoj državi ili delu države, niti će tražiti ujedinjenje sa bilo kojom državom ili delom države".

Kako bi kosovski predsednik uspeo da realizuje ideje o "zajedničkoj državi“ i "pripajanju“ na zakonit način, neophodna je promena ove ustavne odredbe, prenosi Kossev.

2024 © - Vesti online