Subota 25.05.2019.
17:24
J. Jovanović

Slatki raj u Beogradu

Tanjug
 

Prvi put u našoj prestonici Festival "Sladak život" otvorio je vrata hedonistima. Velika ponuda raznih slatkiša privukla je mnogobrojne posetioce, a poslastica je bilo za sve uzraste. 

Stefan Mirčić
 

- Zadovoljni smo prvim danom festivala, prisutan je veliki broj dece sa roditeljima, a takođe smo zadovoljni što su došli i stari, tj. "velika deca" što bi rekla jedna pesma. Za sada sve teče po planu. Očekujem da dođe još više posetilaca i ovom prilikom ih pozivam. Mislim da je veoma značajno da otkriju neke proizvode, slatke stvari koje nisu dostupne u maloprodajama. Prisutni su izlagači iz Novog Sada, Sombora, Beograda, Prizrena, a tu su i izlagači iz Pariza - rekao je za Vestionline Srba Jovanović, jedan od organizatora.

Stefan Mirčić
Srba Jovanović

Slatki raj mirisao je na bakine kolače, čokoladu, cimet, vanilu i sve najlepše mirise koji dolaze iz kuhinje. 

Stefan Mirčić
 

Holom Doma omladine potekla je reka ljudi u potrazi za slatkim uživanjem. Razdragani i veseli, probali su najrazličitije ukuse domaćih torti, sladoleda, pralina, čokolada... 

Stefan Mirčić
 

- Festival je dobro organizovan, ima dosta proizvoda koje nismo imali prilike da probamo u Beogradu. Zaista je dobra manifestacija koju treba s vremena na vreme ponavljati jer imamo nešto drugačije, nešto novo da probamo u odnosu na standardno. Najviše mi se dopadaju čokoladni proizvodi - kaže Bojana Vranešević.

Stefan Mirčić
 

Izlagači su se potrudili da gostima ponude najbolje iz svoje radionice. Na šarenim štandovima bilo je svega. Tradicionalne ruske kape, puslice, breskvice, urmašice, baklave... Torte od kojih vam krene voda na usta... 

Stefan Mirčić
 

Na štandu džemova i namaza, svoje kulinarsko umeće s ponosom predstavlja Katarina Jovanović, koja u sopstvenoj radionici priprema neobične domaće pekmeze.

Stefan Mirčić
 

- Zanat sam ukrala od bake, a proizvodnjom džemova počela sam da se bavim pre dve godine, koliko mi je i trebalo da osmislim jedinstveni recept za tri vrste namaza - džem od borovnice sa lavandom, niskokalorični džem od bundeve u ceđenom soku od pomorandže i pekmez od šljive sa mentom. Proizvodi su specifičnog ukusa, namenjeni svim ljubiteljima slatkiša, ali i onima koji praktikuju zdrav život - objašnjava naša sagovornica.

Stefan Mirčić
 

Neobične kombinacije čokoladnih đakonija privukle su prisutne da probaju komade čokolade sa roze biberom, lavandom, makom i limunom, baklave sa kokosom, jagode sa orasima i bademom ali i orahe prelivene karamelom i himalajskom solju.. 

Stefan Mirčić
 

Ipak, ima i onih koji su na sajam slatkiša došli da pazare isključivo čokoladne deserte tradicionalnog ukusa.

Stefan Mirčić
 

- U kupovinu sam došao sa porodicom, jer ovakvi skupovi uvek imaju neku toplu atmosferu. Organizatori su uspeli da stvore praznični osećaj jer su slatkiši svuda oko nas, a izlagači su prijatni što nas prosto mami da sve probamo. Mi smo jednostavna porodica koja voli dobru staru čokoladu, a danas smo ovde da bi kupili praline - ističe Nikola Đorđević, jedan od posetilaca.

Stefan Mirčić
Nikola Đorđević sa porodicom

Dom omladine ovog vikenda se pretvorio u slatku kuću, a festival "Sladak život" traje i sutra do 21 čas. 

Stefan Mirčić
Poslastice Prizrena

Ukusi starog Prizrena 

Na stolu koji krasi štrikani milje poređani su internacionalni kolači spremljeni na tradicionalan način. Kolači starog Prizrena odišu nekim prošlim vremenom. Njihov ponos predstavljaju trileće, kadaif i urmašice napravljene po porodičnoj recepturi s puno ljubavi.  

Stefan Mirčić
Specijalne čokolade za viski

Čokolada za hedoniste

U neobične proizvode ove manifestacije spada i interesantna čokolada koja se služi samo uz viski. Zbog svoje jedinstvene namene privukla je pažnju velikog broja ljudi, a oni koji su je probali uz viski kažu da zlatna tekućina ima sasvim drugačiji ukus. 

Više fotografija sa festivala pogledajte ovde.

2022 © - Vesti online