Subota 25.05.2019.
16:38
Vestionline

PKS u Prištini: Privreda pozvala politiku da brže rešava probleme

Tanjug
Predsednik PKS Marko Čadež

- Politički odnosi su kompleksni i možda teži nego pre 10 godina, ali jako je važno da privreda nastavi da razgovara i pokaže politici šta je budućnost, a čekanje nije budućnost - rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i predsednik Upravnog odbora KIF ZB 6". 

Dodaje da je inovacioni i trening kamp ITK u Prizrenu dobra platforma za povezivanje kompanija u regionu.

- U ovom, budućem regionalnom, startap habu svoje mesto naći će mladi ljudi, koji će ovde realizovati svoje inovativne ideje i praviti proizvode za velike svetske tehnološke kompanije - istakao je Čadež i najavio da će sledeći put doći sa predstavnicima velikih u ovom sektoru, koji će najbolje pomoći u razvoju projekta.

- Dobili smo neispisanu stranicu kvalitetnog papira i, uz nemačku podršku, šansu da na njoj ispišemo udžbenike budućnosti - poručio je Čadež.

- Hoćemo da pokažemo da želimo saradnju privreda Balkana, a ovaj inovacioni park je model saradnje, jer želimo u njemu da vidimo kompanije iz celog regiona - rekao je Valdrin Luka, ministar privrednog razvoja u prištinskoj vladi i dodao da je park namenjen razvoju kako IT sektora, tako i prehrambene industrije i turizma.

Kako su predstavnici komora regiona najavili, KIF će u Londonu, 18. juna, u saradnji sa Fajnenšel tajmsom, predstaviti Zapadni Balkan kao jedinstvenu investicionu destinaciju pred više od 50 velikih međunarodnih investitora.

Početkom jula, u Poznanju, na Samitu o Zapadnom Balkanu, u okviru Berlinskog procesa, biće i 30 najvećih kompanija regiona, po pet iz svake ekonomije, koje će predstaviti potenicijal i imati priliku za direktan dijalog sa predstavnicima vlada i evropskih institucija.

Na samitu u Poljskoj biće lansirana zajednička platforma za dijalog poslovne zajednice Zapadnog Balkana sa evropskim institucijama, nadležnim za politike i propise važne privredi, najavljeno je iz Prištine sa sastanka KIF-a.

- To su konkretne stvari kojima privreda regiona pokušava da pokaže put napred - naglasio je Čadež.

Predsednik kosovske privredne komore Berat Rukići, koji je bio domaćin sastanka, rekao je da i ovim susretom u Prištini članice KIF-a potvrđuju posvećenost razvoju privatnog sektora i unapređenju regionalnih veza.

- Komore su dobar primer konkretne i pragmatične saradnje radi ekonomskog rasta i stvaranja uslova za nova radna mesta, a ovo je način da promovišemo aktivnosti za poslovnu zajednicu i dobijemo političku podršku za naše napore na unapređenju regionalne saradnje - rekao je on.

Predsednik Privredne komore Severne Makedonije Branko Azeski najavio je da će svaka od kompanija na Zapadnom Balkanu u narednih pet godina dobiti paket servisa i proizvoda zajedničke regionalne komore i usluge zajedničkih regionalnih institucija, na čijem uspostavljanju se radi, kao što su arbitraža i kreditni biro.

- Insistiraćemo na zajedničkom sastanku sa premijerima i tražiti da se u roku od dve godine uspostave ministarstva za regionalnu saradnju - rekao je Azevski.

Predsednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović naglasio je da je privredna saradnja način da se region brže razvija i da se tako pripremi za zajednički cilj, članstvo u EU.

- Privrednici žele da sarađuju, unapređuju trgovinske i ekonomske veze, a zahtev vladama država je da to omoguće - ekao je Golubović.

Predsednica Unije komora Albanije Ines Mućostepa ocenila je da je KIF glavni rezultat Berlinskog procesa, a zajedničko predstavljanje privreda na konferenciji sa Fajnenšel tajmsom u Londonu ocenila je kao odličnu priliku da se predstave potencijali regiona.

KIF uskoro, uz austrijsku, nemačku i podršku EU, počinje i realizaciju višegodišnjih projekata koji će omogućiti uvođenje dualnog, i unapređenje stručnog obrazovanja, digitalizaciju privreda i podizanje konkurentnosti kompanija na Zapadnom Balkanu, istaknuto je u Prištini.

2024 © - Vesti online