Subota 25.05.2019.
10:57
danas.rs

Popović: Četiri žalbe na odluku o doktoratu Siniše Malog

www.mc.rs
Ivanka Popović

- Pošto još nije završeno radno vreme, a moguće je i dostavljanje poštom, u ponedeljak ćemo znati tačan broj inicijalnih žalbi i odmah ću ih proslediti Odboru za profesionalnu etiku UB - rekla je Popović.

Osim takozvane "velike žalbe" koju su podneli profesor Saobraćajnog fakulteta Dušan Teodorović i iza koje je svojim potpisima stalo oko 150 zaposlenih na UB, na adresu Rektorata stigla je žalba profesora Pravnog fakulteta - Miodraga Jovanovića, Gorana Dajovića i docenta Bojana Spaića. Individualne žalbe su podneli Predrag Simonović, profesor Biološkog fakulteta i Aleksej Tarasjev, naučni savetnik Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković". Oni su to potvrdili za Danas.

U svom dopisu Univerzitetu, profesor Simonović ukazuje da je samim nalazom stručne komisije FON-a, koja je utvrdila istovetnost dela teksta doktorske disertacije Siniše Malog sa prethodno objavljenim naučnim i stručnim radovima drugih autora u obimu od 6,97 odsto, narušen Kodeks profesionalne etike UB.

"Kodeks nedvosmisleno definiše akademsku čestitost kao „načelo zasnovano na samostalnosti u akademskom i naučnom radu, odnosno sprovođenju originalnih naučnih istraživanja, predstavljanju vlastitih rezultata i na strogom poštovanju autorskih prava drugih“. Član 21. Kodeksa zabranjuje plagiranje, koje u članu 22. i nadalje u nastavku Kodeksa definiše tako da ne određuje u kojoj meri i obimu je plagiranje prihvatljivo već ga tretira kategorički, kao pojavu sa dva jedino moguća stanja: postoji, tj. ima ga ili ne postoji, tj. nema ga u akademskom tekstu. S obzirom na to, smatram da pokušaj kvantifikacije obima plagiranja od strane Stručne komisije FON-a može biti shvaćen samo kao potpora i ilustracija nalaženja činjenice od strane te komisije da plagiranje u doktorskoj disertaciji Siniše Malog postoji", piše u žalbi.

Dodaje se da su Stručna komisija i NN veće FON-a "doneli svoje odluke o postojanju čina plagiranja, a da ostalo u tim odlukama ne može biti predmet ocene o etičnosti i o efektima koje postojanje plagiranja u pomenutom proizvodi, niti sme da bude predmet bilo kakvog razmatranja i daljeg zaključivanja u formalnom smislu, jer to nisu pitanja koja su u mandatu stručnih komisija i nastavno-naučnih veća fakulteta već u mandatu etičkih komisija fakulteta i Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu".

2024 © - Vesti online