Petak 24.05.2019.
23:35
Vestionline, Tanjug

Zelenski i Merkel za povratak mira u region Donbasa

EPA/SERGEY DOLZHENKO
Vladimir Zelenski

"Predsednik i nemačka kancelarka su razgovarali o prvim merama u kontekstu podrške aktivnom političkom dijalogu na visokom nivou. Poseban naglasak stavljen je na razvoj događaja na privremeno okupiranim područjima u Donbasu", navodi se u saopštenju, a preneo je TASS.

Zelenski i Merkel potvrdili su obostrani interes za udvostručavanje napora za povratak mira u region Donbasa, posebno u okviru Normandijske grupe. 

"Dogovoreni su prvi zajednički koraci u tom pravcu", navodi se u saopštenju pres-službe ukrajinskog predsednika. 

U tom smislu iz kabineta predsednika najavljeno je da Zelenski planira telefonski razgovor sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u bliskoj budućnosti.

U utorak je iz Kremlja saopšteno da je ruski predsednik Vladimir Putin razmotrio situaciju u Ukrajini tokom telefonskog razgovora sa liderima Francuske i Nemačke, u kontekstu promene ukrajinske administracije. 

"Ruski predsednik je još jednom podsetio na prioritet stupanja na snagu zakona o posebnom statusu regiona Donjecke i Luganske oblasti, koji ima trajni karakter, kao i sprovođenja amnestije, povlačenja snaga i sredstava na prethodno dogovorena područja na kontakt-liniji strana i koraka za uspostavljanje direktnog dijaloga Kijeva sa Donjeckom i Luganskom", saopšteno je iz pres službe Kremlja.

Moskva nije protiv samita u "normandijskom formatu", ali nije pristalica sastanka radi sastanka, potvrdio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Normandijska grupa, koja obuhvata Nemačku, Francusku, Rusiju i Ukrajinu, treba da prati sprovođenje mirovnih sporazuma iz Minska, koje su te četiri zemlje potpisale u februaru 2015. godine.

2024 © - Vesti online