Petak 24.05.2019.
15:29
J. Milutinović - Vestionline

Svesrpski dečji sabor okupio mališane iz dijaspore

M. Kovačević
Folklorna grupa iz Frankfurta

Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić obrativši se gostima iz dijaspore:

- Danas je dan Ćirila i Metodija. To je Dan slovenske pismenosti. Važno je da negujete maternji jezik. Vaša otadžbina je u vašim genima i uvek će vam dati podršku. Domovini je važno da negujete uspomene. Važno nam je da zavolite Beograd i da vam ovde bude lepo. Družite se, zabavljajte i neka ova okupljanja postanu tradicija. Najvažnije je druženje, da se lepo provedete, da steknete nove drugare i da što češće dolazite.

Mališani iz dijaspore imalu su priliku da užavaju u zanimljivom programu, u kome su učestvovali Leontina Vukomanović, Minja Subota i Hor Dečjeg kulturnog centra. Specijalni gosti bili su članovi folklorne grupe iz Frankfurta, koji su izveli igre iz Srbije.

M. Kovačevć
Radionice za decu

Nakon priredbe deca su imala priliku da se još bolje upoznaju i druže na radionicama koje su organizovane u Dečjem kulturnom centru. Zajedno sa svojim domaćinima učestvovali su u likovnim, folklornim i dramskim radionicama.

Za sutra je planirana poseta Tršiću i "Đačkom Vukovom Saboru".

Sabor će trajati od 23. do 28. maja.

Ove godine u Beograd su stigla deca iz Australije, SAD, Velike Britanije, Norveške, Francuske, Nemačke, Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Rumunije.

Tanjug
Deca iz dijaspore sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem

Vučić sa decom iz dijaspore: Srbija je vaša otadžbina

Deca srpskog porekla iz dijaspore posetila su danas zgradu Predsedništva Srbije, gde ih je ugostio predsednik Aleksandar Vučić uz poruku da budu najbolji ambasadori srpskog naroda i države i da uvek imaju na umu da je Srbija njihova otadžbina i da čuvaju srpski jezik i kulturu.

Nakon obraćanja, deca su iskoristila priliku da sa predsednikom Vučićem naprave i nekoliko "selfija".

I ove godine manifestacija se održava pod pokroviteljstvom predsednika Srbije, a u organizaciji grada Beograda i Ministarstva spoljnih poslova, uz podršku Ministarstva kulture.

2024 © - Vesti online