Petak 24.05.2019.
22:14
B. Miličić - Vesti

Kolo humanosti

B. Miličić
Pesmu "Ovo je Srbija" pevali su najmlađi igrači KUD Jelek

Na jednom mestu nastupili su članovi kulturno-umetničkih društava Jelek, Soko, Jugos, Kolo, "Sveti Sava" i "Nikola Tesla". Program je tokom večeri vodila Rada Šarac a na sceni su se smenjivali igrači, pevači i svirači koji su nagrađeni burnim aplauzom. Prihod od oko 5.500 evra sa humanitarnog koncerta namenjen je za lečenje dve devojčice Ljubice Blečić iz okoline Beograda i Milane Gajić iz Banjaluke.

One boluju od teške i retke bolesti lafora koja napada nervni i mišićni sistem najčešće u uzrastu od 12 do 17 godina.

B. Miličić
Igrači SKD "Sveti Sava" u živopisnim nošnjama

Na početku koncerta posetioci su imali priliku da se upoznaju sa raspodelom sredstava prošlogodišnjeg humanitarnog koncerta a onda su na scenu stupili članovi šest folklornih društava. Program su otvorila deca iz škole folklora KUD Jugos, posle njih su na scenu izašli najmlađi igrači KUD Soko i Mihajlo Obradović, koji je na harmonici odsvirao melodije nekoliko izvornih narodnih pesama.

Sa dečjim folklornim sastavima nastupili su i KUD Kolo, "Nikola Tesla" i KUD Jelek. Zanimljivo je da je desetoro dece iz folklorne grupe KUD Jelek otpevalo pesmu "Ovo je Srbija" i zaslužili su gromoglasan aplauz. Članovi izvođačkog ansambla SKD "Sveti Sava" odigrali su koreografiju "Igre iz Bosilegradskog Krajišta" a zanimljiv je bio i nastup muških pevačkih grupa Jugosa i Kola.

B. Miličić
Muška pevačka grupa KUD Kolo

Raznovrstan i zanimljiv folklorni program završen je na kraju predstavljanjem umetničkih rukovodilaca ovih šest folklornih društava, koji su za svoj veliki trud u radu sa mladima nagrađeni dugim aplauzom. Poslednja tačka humanitarnog koncerta koji se održava osmu godinu, bio je zajednički nastup i kolo igrača svih učesnika što je ujedno bila oproštajna tačka pravog praznika srpskog folklora, pesme, igre i muzike.

B. Miličić
Angelina Majkić (u sredini)

Reč osnivača

Angelina Majkić je bila osnivač i dugogodišnji predsednik KUD Jelek. Ona je predložila da jednom godišnje na humanitarnom koncertu zajedno nastupe sva minhenska kulturno-umetnička društva.

- Ponosna sam što već osam godina redovno pred Vidovdan naša folklorna društva priređuju zajednički humanitarni koncert. I ovo večeras je znak da imamo dobru omladinu u društvima, da se sa njima dobro radi i da se neguju humanizam među njima i solidarnost sa našim sunarodnicima kojim treba pomoć. Ova omladina je pokazala da postoje načini kako da se pomogne onim kojim je pomoć najpotrebnija a svako od nas trebao bi da nešto učini na tom planu - rekla je Angelina Majkić.

Televizija dijaspore

Voditeljka programa Rada Šarac je nekoliko puta tokom večeri podsetila publiku da humanitarni koncert snima ekipa Televizije srpske dijaspore, koja treba uskoro da dobije dozvole i frekvenciju za emitovanje TV programa iz Minhena. Pored ovog obaveštenje, pozvani su i roditelji naše školske dece da se prijave za pohađanje srpske dopunske škole koju organizuje Ministarstvo prosvete Srbije zajedno sa Generalnim konzulatom Republike Srbije u Minhenu.

B. Miličić
Harmonikaš Mihajlo Obradović

Ugledna gošća

Među posetiocima humanitarnog koncerta šest minhenskih kulturno-umetničkih društava, bila je i Tina Kvintero-Marone, koju je voditeljka Rada Šarac predstavila kao potpredsednicu Centralnog saveta Srba u Nemačkoj. Ona je pozdravila humanitarnu akciju minhenskih folklornih društava i izrazila podršku ovakvom načinu rada.

2024 © - Vesti online