Petak 24.05.2019.
10:20
Vestionline, Tanjug

Vučić sa decom iz dijaspore: Srbija je vaša otadžbina, čuvajte naš jezik

Tanjug
Učesnici Svesrpskog dečjeg sabora

Deca učestvuju u manifestaciji Svesrpski dečji sabor, koji se održava od 23. do 28. maja.

Deca uzrasta od 10 do 14 godina iz SAD, Astralije, Velike Britanije, Norveške, Nemačke Francuske , Švedske, Hrvatske, Severne Makedonije, Slovenije i Rumunije, obišla su zdanje na Andrićevom vencu, gde ih je generalni sekretar predsednika Nikola Selaković upoznao sa srpskom istorijom i istorijatom same zgrade.

Nakon obraćanja, deca su iskoristila priliku da sa predsednikom Vučićem naprave i nekoliko "selfija".

Tanjug

Vučić im je povodom Dana slovenske pismenosti, koji se danas obeležava, poručio da čuvaju svoj srpski jezik i koriste srpsko ćirilično pismo i izvan matice i da brinu o svojoj Srbiji.

Tanjug
 

Dodao je da mu je drago što su srpska deca iz različitih delova sveta i regiona došla da posete Beograd, te podsetio da danas po prvi put slavimo Dan slovenske pismenosti u našoj zemlji.

- Zamolio bih posebno vas koji živite van granica Srbije da čuvate svoj srpski jezik, da ga ne samo dobro naučite, već koristite srpsko ćirilično pismo, da brinete o svojoj Srbiji i gledate da se u svoju zemlju vratite. Domaćine bih zamolio da učite mnogo toga od svojih gostiju, ali i da sklopite trajna prijateljstva, da ih pozivate da uvek dolaze kod vas, da pokažete ne samo Beograd - rekao je on.

Tanjug
 

Vučic je zamolio domaćine, osnovce iz beogradske škole "Starnina Novak“ da im pokažu Sremske Karlovce i Novi Sad, manastire u centalnoj Srbiji, ali možda i da odu do Srebrnog jezera i Golupca da vide kako smo neke od naših najvažnijih srednjevekovnih tvrđava obnovili.

- Ovo je vaša kuća, Predsedništvo je vaš dom. Još malo kada porastete, a i već danas, da budete najbolji ambasadori srpskog naroda i srpske države, a mi ćemo da se borimo kada postanemo malo bogatiji i uspešniji da se vratite u otadžbinu, da svojoj zemlji i svom narodu date ono najbolje što ste mogli da naučite. Želeo bih da zavolite Srbiju, da znate da je to vaša otadžbina, čuvate srpsku kulturu, a mi ćemo u tome koliko možemo pomoći - naglasio je on.

Manifestacija Svesrpski dečji sabor je prvi put održana prošle godine, sa idejom da je jednom godišnje okupe deca iz rasejanja, kako bi upoznali Srbiju, kao zemlju svog porekla, srpsku kulturu i istoriju.
 

Tanjug
 

I ove godine manifestacija se održava pod pokroviteljstvom predsednika Srbije, a u organizaciji grada Beograda i Ministarstva spoljnih poslova, uz podršku Ministarstva kulutre.

Planirano je da deca posete Tršić, ako i značajne državne institucije u prestonici.

2024 © - Vesti online