Četvrtak 23.05.2019.
13:11
Vestionline

Muzej na otvorenom

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prva celina muzeja je skup kuća koje čuvaju prvobitni izgled i namenu. Drugu grupu čine kuće prvobitnog izgleda, ali promenjene namene, prilagođene turizmu. Muzejska postavka brvnara je svedočanstvo kulture stanovanja u zlatiborskom kraju u 19. i početkom 20. veka. Tada se živelo u zadrugama sa i do 50 članova, a okućnicu je sačinjavao veliki broj manjih objekata raspoređenih oko "glavne kuće". Pravljene na padini okrenutoj prema Suncu, kuće su četvrtastog oblika sa zidovima od vodoravno naslaganih brvana na uglovima vezanih u "ćetr", pokrivene šindrom, kamenim pločama ili slamom.

Na krovu su se nalazili otvori "badže" koji su služili za cirkulaciju vazduha, a na vrhu kuće dimnjak - "kapić". "Glavna kuća" ima dve prostorije - "kuću" i "sobu", a ispod sobe podrum. Istočna i zapadna vrata su pored funkcionalnih imala i simbolička značenja - sve što je dobro i lepo ulazilo je na istočna vrata - novorođenče, mlada, kumovi, gosti..., a sve što je loše izlazilo je na zapadna. Sastavni deo Muzeja čini Crkva Svetog Petra i Pavla sa vrednim ikonostasom iz 1764.

Zagonetno ime

Značenje imena Sirogojno još nije odgonetnuto. Smatra se da selo nosi ime po nekoj vrsti voća i to krušaka - "sirenjaka". U turskom popisnom defteru Smederevskog sandžaka iz 1476. godine, pominje se prvi put "selo Sirogojna, pripada kazi Brvenik..." a u obliku današnjeg imena Sirogojno, u turskom defteru iz 1559/1560. godine. Čuveni su odevni i upotrebni predmeti od vune zlatiborskih pletilja.







 

2024 © - Vesti online