Petak 24.05.2019.
00:30
A. Šišić - Vesti

Ove analize vam mogu spasiti život

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kaže se da je prevencija pola zdravlja. A parola bolje sprečiti nego lečiti je i te kako istinita. Stručnjaci svakodevno savetuju ljude da osluškuju svoj organizam, ali kako većina ne ume da "sluša", može da se osloni na osnovne analize koje bi trebalo da radi bar dva puta godišnje. Kaže se da je krv jasan pokazatelj u kakvom je stanju telo.

Biohemijske analize mogu da ukažu na problem sa šećerom, pokažu stanje jetre, bubrega, a dodatne analize poput hormona štitaste žlezde oslikavaju kako funkcioniše ovaj važan "motor" u organizmu. Urin takođe daje realni signal lekaru. Stručnjaci ističu da dame ne smeju da prepuštaju život slučaju i da moraju redovno da idu na kontrole kod ginekologa.

Osim uobičajenog pregleda uvek se radi i PAPA test koji može da ukaže na svakojaka oboljenja reproduktivnih organa. On je alarm za uzbunu i kada je u pitanju glavni neprijatelj ženskog roda - karcinom grlića materice. Ova pošast je četvrti najčešći rak kod žena i osma najčešća dijagnoza karcinoma. U 2018. registrovano je više od pola miliona novih slučajeva.

Pripadnici jačeg pola kada oduvaju 40 svećica sa rođendanske torte moraju da posete urologa.

Takođe njihov obavezan test iz krvi je tumor marker prostate. Ovim putem čovek može da zna da li ima problem koji, nažalost, odnosi sve više života iz godine u godinu. U SAD osim raka kože, karcinom prostate je najčešće maligno oboljenje muškog roda. Procene Američkog udruženja koje prate ove brojke za 2019. godinu kažu da je dijagnostikovano oko174.650 novih slučajeva raka prostate.

Ultrazvuk uočava promene

Zna se da većina ljudi za života ne ode na snimanja na skeneru ili magnetnoj rezonanci. Ipak, to nije razlog da s vremena na vreme se ne oslone na ultrazvuk. On je jednostavna dijagnostička metoda, kojom se već u ambulanti mogu otkriti vrlo ozbiljna i nekada po život opasna stanja. Ultrazvukom se pregledaju svi organi u stomaku od jetre, preko žuči do slezina i bešike. Takođe se koriste za uočavanje promena na srcu, krvnim sudovima vrata, štitnoj žlezdi...


 

2024 © - Vesti online