Četvrtak 23.05.2019.
10:30
B92.net, Vestionline

Po ugledu na šeike: Crnogorci bi da grade naftnu imperiju

pixabay.com
Foto: Ilustracija

U narednom periodu se očekuje raspisivanje tendera za dodelu ugovora za istraživanje i proizvodnju nafte, kao i specifičnog ugovora za istraživanje koji bi mu prethodio, saopšteno je u Upravi za ugljovodonike.

U Upravi navode da je tenderska dokumentacija za dodelu ugovora za istraživanje, koje bi usledilo nakon istraživanja italijansko-ruskog konzorcijuma Eni-Novatek i grčkog Energeana, već spremna, te da se očekuje njeno objavljivanje na Vlad, prenosi RTCG.

"Tenderska dokumetacija za dodjelu ugovora za istraživanje, koja uključuje i model ugovora sa svim tehničkim specifikacijama i uslovima za predmetni tender je pripremljena i očekuje se da bude obavljena od Vlade Crne Gore", naveli su u Upravi, dodajući da je objavljivanje tendera za naftu i gas ciklično, te da je dodelom prvih ugovora i ispitivanjima podmorja krajem prošle i početkom ove godine, taj proces tek počeo.

Budući tender je namenjen geofizičkim kompanijama koje će o sopstvenom trošku i riziku vršiti seizmička istraživanja crnogorskog podmorja.

"Nakon istraživanja, geofizičke kompanije nude i prodaju interpretirane podatke naftnim kompanijama. Država pri tome ostaje vlasnik podataka, a kroz ugovor daje pravo kompanijama da te podatke nude većem broju klijenata. Ovaj tender ne uključuje prava za proizvodnju ugljovodonika", objasnili su predstavnici Uprave.

Oni ističu i da neće biti pomeranja rokova za objavu rezultata prethodna dva istraživanja, te da proces obrade podataka teče po planu.

Rezultati istraživanja na blokovima 30 i 26, koje je realizovala kompanija Energean, biće poznati krajem ove godine, dok između jula i septembra možemo očekivati prve rezultate istraživanja blokova četiri, pet, devet i deset, poverene koncesionaru Eni-Novatek.

Istraženi blokovi čine manje od 20 odsto ukupnog crnogorskog podmorja, a ostalih 80 odsto, kako očekuju u Upravi, biće ispitano u budućnosti.

Nakon analize ispitanih površina, nije moguće sa sigurnošću tvrditi da li će se u istraženoj geološkoj formaciji naći nafta i da li će potencijalno nađene rezerve nafte i gasa služiti komercijalnoj proizvodnji.

"Seizmička istraživanja mogu nam dati odgovor da li u ispitivanom prostoru postoje geološke strukture u kojima je moguće naći naftu i gas ili ne. Nakon što se utvrdi postojanje struktura i one budu izbušene, moći će se dati odgovor na pitanje da li u podmorju Crne Gore, tačnije u izabranim strukturama, postoje rezerve nafte i gasa. Za odgovor na to pitanje moraćemo sačekati rezultate prvih istražnih bušotina planiranih za sledeću godinu", istakli su u Upravi.

Ugovorom o koncesiji definisano je da tokom prvog istražnog perioda koncesionari završe 3D seizmičko snimanje i izbuše prvu istražnu bušotinu na 6,5 kilometara dubine. Nakon toga sledi drugi istražni period koji će trajati tri godine.

2024 © - Vesti online