Petak 24.05.2019.
08:10
B. C.

Počinje 11. Vivid - Festival svetlosti, muzike i inovativnih ideja

EPA
 

Kaleidoskopi raskošnih boja i najneverovatnijih svetlosnih projekcija obasjaće večeras sve znamenite građevine Sidneja, a ceo grad će odenuti futurističko umetničko ruho zbog kojeg milioni turista iz Australije i celog sveta dolaze u pohode ovom gradu neuporedive prirodne lepote.

Vivid nije samo prilika da se uživa u neverovatnim vizuelnim i audio iskustvima, već i mogućnost za veliku zaradu svih koji se bave ugostiteljstvom i turizmom. Prošle godine je jubilarni deseti Vivid privukao više od 2,25 miliona posetilaca i ubrizgao čak 172 miliona dolara u turističku ekonomiju!

EPA
 

Kao i svih prethodnih godina, i ove će se tokom festivala svetlosti održati veliki broj koncerata, umetničkih izložbi, galerija i performansa, a svi koji žele da čuju najnovije ideje o tehnološkim inovacijama i drugim projektima za budućnost biće organizovane mnogobrojne javne tribine i predavanja nekih od najblistavijih i najkreativnijih umova današnjice.

Prvi put će jedna od centralnih loikacija Vivida biti i čuveni sidnejski Zoološki vrt Taronga. Pojedini posetioci već su mogli da prisustvuju probnim projekcijama, tokom kojih su mogli da se slikaju sa divovskim svetlećim skulpturama životinja.

EPA
 

Po običaju, u centru pažnje biće jedra Sidnejske opere, zatim masivni Lučki most, staro zdanje Luna parka na severnoj obali grada i čuvena Botanička bašta. Za iluminaciju Sidnejske opere ove godine biće zadužen američki vizuelni umetnik kineskog porekla Endru Tomas Huang, koji je postao poznat po realizaciji futurističkih video spotova za muzičare poput Bjork i Toma Jorka. Tema ovogodišnjeg Vivida na jedrima Opere biće "Balet australijske flore", u sklopu kojeg će moći da se vide najčudesniji spojevi savremenih plesova i botaničkih čuda Australije.

Pred nama su spektakularna 23 dana. Više nego dovoljan razlog da posetite Sidnej i uverite se zašto je Vivid proglašen za najveći festival svetlosti i ideja na južnoj hemisferi.

EPA
 

Spajk Li na filmskom festivalu

U isto vreme kad i Vivid, održaće se i Sidnejski filmski festival, na kojem će specijalni gost biti čuveni američki režiser i glumac Spajk Li. On će se predstaviti najnovijim ostvarenjem "BlacKlansman", koji je za malo izgubio u trci za Oskara za najbolju filmsku sliku, ali je osvojio gran-pri na Festivalu u Kanu. Spajk Li će tokom Vivida učestvovati na javnoj tribini na kojoj će razgovarati o rasnim problemima u medijima i u Holivudu sa Rodom Roberts, predsednicom Aboridžinskog programa u Sinejskoj operi.

EPA
 

Svetla u mraku

Jedna od glavnih atrakcija Vivida biće "Svetlosno šetalište", staza duga više od tri kilometra, koja će se protezati od starinskog Roksa, ispod Lučkog mosta, pa preko Kružnog keja i Siodnejske opere, sve do Botaničke bašte. Ako vam ne smeta gužva, koje će na ovoj putanji zasigurno biti svake večeri, moći ćete da vidite svetleće i pomalo zastrašujuće projekcije raznih životinja u mrklom mraku, ali i detalje iz novog nastavka Piksarovog animiranog filma "Toy Story 4", čija se svetska premijera očekuje uskoro. Ako ne možete da dođete do centra grada, slilne projekcije, ali u umanjenoj verziji biće prikazane u parku Barangaru, kao i u naselju Četsvud na severu grada.
 

2024 © - Vesti online