Četvrtak 23.05.2019.
09:46
Vestionline, sputniknews.com

NATO ponovo upozorava Rusiju: Napustite Krim

EPA/Toms Kalnins
 

- Alijansa se ne slaže i neće se složiti se sa nezakonitom i nepravednom aneksijom Krima od strane Rusije - rekao je Pič.

Osim toga, Pič je pozvao Rusiju da oslobodi ukrajinske mornare uhapšene nakon incidenta u Azovskom moru.

Krajem novembra prošle godine brodovi ukrajinske mornarice "Berdjansk“, "Nikopolj" i "Jani Kapu" su, narušavajući članove 19 i 21 Konvencije UN o morskom pravu, presekli državnu granicu Rusije. Brodovi su ušli u privremeno zatvorene vode Rusije i nekoliko sati izvodili opasne manevre, ne odgovarajući na zahteve ruskih brodova koji su ih pratili. Sva tri broda su zadržana i kasnije prevezena do luke u Kerču.

Privedeno je 24 ukrajinskih vojnika, uključujući dva agenta Službe bezbednosti Ukrajine, koji su se, prema rečima pres-službe Federalne službe bezbednosti (FSB), nalazili na brodovima i koordinisali provokacije.   

Krim je postao deo Rusije u martu 2014. nakon referenduma održanog nakon državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je "konačno zatvoreno".

Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom.

2024 © - Vesti online