Sreda 22.05.2019.
19:53
Vestionline, Tanjug

Švajcarska: Predložene nove mere protiv ekstremizma

pixabay.com
 

Iako je Švajcarska do sada bila pošteđena smrtonosnih islamskih ekstremistčkih napada koji su pogodili Nemačku, Francusku i Belgiju poslednjih godina oprezna je i prati stotine osumnjičenih ekstremističkih pretnji u okviru nacionalnog programa monitoringa džihada, prenosi Rojters.

Direktorka švajcarske Savezne policije Nikoleta de la Vale rekla je da očekuje da bi novim zakonom nekoliko desetina osoba moglo da bude pogođeno novim merama ukoliko se usvoje.

Prema novim merama, pojedinci za koje se sumnja da su skloni ekstremističkom ponašanju, morali bi da se prijavljuju policji i njima bi mogli da budu oduzeti pasoši, kako bi se sprečilo da putuju u inostranstvo.

Osobe za koje se sumnja da predstavljaju pretnju i koje čeka deportacija, mogle bi da budu pritvorene, a švajcarska policija bi dobila nova ovlašćenja prema kojima bi mogla tajno da prati osumnjičene putem elektronskih pomagala.

- Iako je Švajcarska bezbedna zemlja, i dalje postoji pretnja - rekla je ministarka unutrašnjih poslova Karin Keler Suter.

2019 © - Vesti online