Četvrtak 23.05.2019.
03:30
Vestionline, Tanjug

IT karavan proglasio pobednike

pixabay.com
 

U finalu koje je održano u Domu omladine u Beogradu, drugo mesto zauzeo je tim škole "2. oktobar" iz Zrenjanina, a treće đaci iz škole "Dragiša Mišović" iz Čačka.

Četvrto mesto zauzela je OS "Stefan Nemanja“ iz Niša, peto škola "Rifat Burdžović Tršo“ iz Tutina, koja je pobedila na takmičenju u Novom Pazaru. 

Program u kojem je učestvovalo oko 500 osnovaca iz gradova u kojima su od 16. aprila održana selekciona takmičenja IT karavana 04, svečano je otvorila državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić.

- Svi ste vi pobednici, jer ste svojim znanjem i veštinama pokazali da vaša generacija može da bude konkurenta na globalnom nivou. Mi smo tu da vas podstaknemo da iskoristite mogućnosti koje vam pružaju digitalne tehnologije za kreiranje boljeg sveta, ali i da vam pomognemo da na internetu budete zaštićeni i bezbedni - poručila je Matić takmičarima i njihovim navijačima. 

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Vladimir Popović podsetio je da to ministarstvo zajedno sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, sprovodi projekat "Povezane škole“, kojim će biti omogućena digitalna nastava. 

Pod sloganom "Faca interneta“, učenici petih i šestih razreda takmičili su se kvizovima znanja iz oblasti bezbednosti na internetu i poznavanja digitalnih tehnologija, informatike i računarstva, u motoričkim igrama, kao i u prezentaciji IT projekta "Face interneta u borbi za sigurna net“, koji su pripremali u Naučno istraživačkoj stanici Petnica. 

Takmičari su za svoje škole osvojili pametne solarne klupe - prva dva pobednička mesta, a za ostala mesta interaktivnu tablu i tablet uređaje, navodi se u saospštenju.

Nagrade im je svečano uručila komisija koja je ocenjivali njihove radove, koju su činili državna sekretarka Tatjana Matić, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vladimir Popović, direktorka Fonda za nauku Milica Ðurić Jovičić, predstavnica udruženja "Drug nije meta“ Ivana Milenković i predstavnik Fondacije "Šer“ i docent na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu, Ðorđe Krivokapić.

Školska kampanja Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija IT karavan, održana je četvrtu godinu za redom, i ove godine sprovedena je za ukupno 2000 đaka iz 25 škola u pet gradova u Srbiji. 

2024 © - Vesti online