Četvrtak 23.05.2019.
06:30
mondo.rs, Vestionline

Ukoliko patite od alergije, ovo morate da znate

pixabay.com
 

Da li ste možda primetili da u sezoni alegija imate manje energije? To je nuspojava polenske groznice, što vam možda nije ni palo na pamet.

Pored kijanja, kašljanja, zapušenog nosa ili curenja iz nosa, svraba očiju, grla, nosa, ušiju, bola u slepoočnicama, glavobolje, bola u ušima, i umor može da bude simptom polenske groznice. 

Kako vas to ova alergija čini umornim? Pa, zapravo je jednostavno – curenje iz nosa ili zapušen nos, kao i taj osećaj "magle" u glavi koji su posledice alergijske reakcije, mogu da utiču na kvalitet sna, a to dalje da rezultira umorom.

Pored toga, stručnjaci iz "Heltlajna" objašnjavaju da kada osoba ima alergijsku reakciju na polen ili nešto slično, u telu se oslobađaju hemikalije koje je čine umornim.

- Te hemikalije pomažu u borbi protiv alergije, ali takođe dovode i do oticanja nazalnih tkiva, što može da pogorša probleme. Manjak sna i konstantno zapušen nos vas čine umornim - kažu oni.

U ovoj publikaciji piše i da korišćenje antihistaminika može da poboljša stvari. Takođe, postoje i neki mali trikovi koji mogu da vam pomognu u ublažavanju reakcije.

Stručnjaci predlažu da oko nosa namažete vazelin, kako bi se polen tu zalepio. Takođe, nosite naočare za sunce kako vam polen ne bi ušao u oči, tuširajte se i menjajte odeću čim uđete u kuću, kako biste sprali polen sa sebe.

Kod kuće držite prozore i vrata zatvorene tokom dana kad god možete, redovno usisavajte kuću i brišite prašinu, a nije loše ni da uložite u neki aparat za prečišćavanje vazduha.

I naravno, konsultujte se sa lekarom pre nego što počnete da pijete bilo kakve lekove za ublažavanje alergijskih reakcija.

2024 © - Vesti online