Sreda 22.05.2019.
19:15
Z. Vicelarević - Vesti

Lire za najbolje!

Z. Vicelarević
Za uspomenu: Majski susreti SKR

Nakon uspešne prezentacije gosti pisci i pesnici iz Švajcarske, Danske, Štutgarta, Minhena, Kasela i naravno Frankfurta predstavili su se poezijom i pričama iz svojih objavljenih dela, a bilo je i premijera koje još nisu osvanule u knjigama.

Tradicionalna dodela pesničke zlatne, srebrne i bronzane Lire nije izostala ni ovoga puta, a za prestižne nagrade predato je 20, do sada, neobjavljenih radova. Žiri u sastavu Jovica Nikolić, pesnik iz Lapova, Ljiljana Vukić, pesnikinja iz Beograda i Pantelija Milosavljević, pesnik iz Danske, imao je težak zadatak kao nikada do sada.

Da su propozicije dozvolile, svi bi, po rečima Ljiljane Vukić, dobili zlatnu Liru. Ipak je odluka morala da padne, pa je zlatna pesnička Lira pripala Veri Gajić iz Frankfurta, srebrna je ovoga puta otišla u Švajcarsku zaslugom Save Ilića, a bronzana je osvojila Radmila Miljković. Dodatno su pohvaljene i pesme Mirjane Čalić Lukić iz Frankfurta, Danijele Panić Stjepić iz Kasela i Zorke Čordašević iz Frankfurta.

Z. Vicelarević
Dobitnici pesničkih Lira i pohvaljeni sa žirijem

Majske susrete je muzički obogatio guslar Siniša Ikanović iz Štutgarta, a rodom sa Romanije, član pesničko-guslarskog udruženja "Zdravko Đekić" iz Vajblingena kod Štutgarta. Pored "Kosovke devojke" Siniša je otpevao na guslama nemačku pesmu "Auf der Ssvebssen Ajzenban" ("Na švapskim prugama") što je naišlo na veliko odobravanje kod publike.

- Rođen sam u Nemačkoj i ja sam tu pesmu naučio još kao đak. Naš poznati guslar Đoko Koprivica me je jednom pitao kako bi ta pesma zvučala uz gusle i ideja je sprovedena u delo. Atmosfera za jednog guslara na ovim Majskim susretima je zaista fenomenalna, publika je voljna da čuje i sluša naš tradicionalni instrument. Slušaju i tekst pesama, što je veoma bitno za jednog guslara - kaže nam Siniša.

Nakon dodela nagrada i pohvala, druženje na susretima nastavljeno je u atmosferi za pamćenje.

Azbuka od 7.537 reči

Specijalni gost susreta bio je pisac i novinar Jovica Nikolić koji je na svojstven način oduševio prisutne, a o svojoj neobičnoj knjizi je rekao:

- Knjiga "Od A do Š" je moja peta knjiga, izdavač je Biblioteka Slovo, a ja pišem na slovo na slovo. Ovde sam obradio celu azbuku, od a do š sa 7.537 reči. Od toga imam 6.750 koje samo jedanput koristim. Nema niko u zemlji ovakvu knjigu. Prvu promociju sam imao i sredinom marta u Lapovu, pa u Kragujevcu i ovde u Frankfurtu na poziv Srpske književne radionice. O Majskim susretima imam veoma pozitivan utisak. Lepo je videti na jednom mestu pesnike u dijaspori. Svako piše na svoj način i veoma prijatno sam se osećao u njihovom društvu i smatram da su ovi Susreti u potpunosti uspeli.

Dragi gosti

Gosti Majskih susreta bili su Radmila i Miki Miljković, Sava Ilić, Monika Aleksić Rajlić iz Švajcarske, Zdravko Lazarević, Nevenka Đukić, Jasna Kosanović, Slava i Veljko Šljuka i guslar Siniša Ikanović iz Štutgarta, Danijela Panić Stjepić iz Kasela, Ahmed Dizdarević iz Minhena i predstavnici UP Sedmica Zagorka Bunthornsade i Ljubiša Simić.

2024 © - Vesti online