Sreda 22.05.2019.
12:26
Vestionline

Izbori za Evropski parlament presudni za EU, za Srbiju najvažnije tri stvari

EPA/David Hecker
Izbori za EP biće jedni od najneizvesnijih do sada

Grubješić smatra da je za Srbiju važno da komesar za proširenje bude iz zemlje koja se zalaže za proširenje EU, kao i ko će naslediti Federiku Mogerini kao visoku predstavnicu za spoljnu politiku jer, kako kaže, treba nastaviti dijalog Beograde i Prištine.

- Za nas je važno i koliki će biti novi budžet EU i koliko će sredstava biti izdvojeno za projekat IPA 3, odnosno, na koliko povećanje možemo da računamo' - rekla je Grubješić za TV Pink.

Podsetila je na najave da će Srbija iz budžeta EU dobiti 20 odsto više nego do sada što je, ističe Grubješić, nedovoljno i dodaje da je trebalo otvoriti i strukturne fondove EU, naročito za najnaprednije zemlje u procesu proširenja kao što su Srbija i Crna Gora.

Grubješić je predstojeće izbore za EP okarakterisala interesantnijim nego 2014.godine jer su, kako je navela, ove godine okolnosti drugačije i odlučuje se o budućnosti EU i ''evropskog projekta''.

Primećuje da prošle godine u medijima nije bilo ''velike drame'' oko izbora, ali da nije bilo ni ''opasnih'' konkurenata glavnim partijama u EP - Evropskoj narodnoj partiji, Savezu socijalista i demokrata i liberalima za koje se, kako kaže, i ove godine očekuje da će formirati većinu u EP.

- Situacija se sada menja, možda će im biti potreban još neko u koaliciji jer imaju ozbiljne protivnike u desničarskim populističkim partijama koje su narasle poslednjih godina, naročito posle migrantske krize, Bregzita i pobede Donalda Trampa u SAD - ocenila je Grubješić i dodala da su ta tri događaja zatresla temelje EU. 

Dodala je da u EU strahuju da bi desničari i populisti mogli da osvoje trećinu, oko 250 mesta, što bi bila blokirajuća manjina koja bi usporavala rad EP i uticala na donošenje ključnih odluka.

Birači već sutra glasaju u Holandiji i Velikoj Britaniji, u petak u Češkoj i Irskoj, u subotu u Slovačkoj i Letoniji, a u nedelju se pridružuju svi ostali. 

2020 © - Vesti online