Utorak 21.05.2019.
21:32
sputniknews.com, Vestionline

Svetske sile razgovarale o ukrajinskoj krizi

EPA/HAYOUNG JEON
Emanuel Makron i Angela Merkel

"Razgovaralo se o situaciji u vezi sa unutrašnjom ukrajinskom krizom, uzimajući u obzir neuspelu politiku administracije Petra Porošenka i nedavnu promenu državnog rukovodstva u Kijevu. Izraženo je zajedničko mišljenje da kao osnov za mirno rešenje minski 'Paket mera' iz 2015. nema alternativu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je predsednik Rusije još jednom podsetio na prioritet stupanja na snagu zakona o posebnom statusu regiona Donjecke i Luganske oblasti, koji ima trajni karakter, sprovođenja amnestije, povlačenja snaga i sredstava na prethodno dogovorena područja na kontakt-liniji strana i koraka za uspostavljanje direktnog dijaloga Kijeva sa Donjeckom i Luganskom.

Osim toga, sagovornici su obratili pažnju na diskriminišući zakon o obezbeđivanju funkcionisanja ukrajinskog jezika kao državnog koji je usvojila Vrhovna Rada.

- Izraženo je iznenađenje zbog odbijanja nekih zemalja da u Savetu bezbednosti UN raspravljaju o ovom dokumentu koji je u suprotnosti sa Ustavom Ukrajine, Minskim sporazumima i međunarodnim obavezama Kijeva za zaštitu nacionalnih i jezičkih manjina - ističe se u saopštenju.

Troje lidera potvrdili su posvećenost Rusije, Francuske i Nemačke uzajamno korisnoj saradnji sa Iranom u oblasti trgovine i ekonomije, dodaje se u saopštenju.

"U razgovoru o situaciji oko Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana o iranskom nuklearnom programu uočen je značaj očuvanja ovog sporazuma koji je ključni faktor za održavanje međunarodne stabilnosti i bezbednosti".

Putin, Makron i Merkelova su, takođe, razgovarali i o situaciji u Siriji i narušavanju režima prekida vatre u Idlibu.

Pres-služba ističe da su razmenjena mišljenja o sirijskom problemu, uključujući u svetlu brojnih kršenja prestanka borbenih dejstava u Idlibu od strane oružanih radikalnih formacija.

Dodaje se da je predsednik Rusije obavestio svoje kolege o merama koje su preduzete zajedno sa Turskom kako bi se stabilizovala situacija u severozapadnoj Siriji, zaštitili civili i neutralisala teroristička pretnja.

2024 © - Vesti online