Utorak 21.05.2019.
13:19
Vestionline

Do kraja veka mnogo viši nivo mora od očekivanog?

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dugo je vladalo mišljenje da bi do 2100. godine nivo svetskih mora mogao porasti maksimalno ispod jednog metra. Međutim, u novom istraživanju, zasnovanom na mišljenjima stručnjaka, projekcije su da bi nivo rasta mogao biti više nego dvostruko veći od očekivanog. Autori istraživanja ukazuju da bi to moglo značiti raseljavanje više stotina miliona ljudi.

BBC podseća da je pitanje rasta nivoa mora bilo jedno od najkontroverznijih na koje je ukazao Međudržavni panel za klimatske promene (IPCC) kada je objavljen peti po redu izveštaj o proceni 2013. godine. Tada je navedeno da će zbog neprestanog zagrevanja planete, bez većih smanjenja štetnih gasova, do 2100. nivo svetskih mora porasti između 52 i 98 centimetara.

Naučnici su, takođe, izrazili zabrinutost da modeli koji se trenutno koriste za predviđanje uticaja većeg ledenog pokrivača na nivo mora ne obuhvataju sve sumnje u vezi sa načinom na koji se pokrivač topi. Kako bi dobili što jasniju sliku, pojedini vodeći stručnjaci su izvršili, kako se navodi, strukturalnu procenu dešavanja na Grenlandu, zapadnom i istočnom Antarktiku.

Prema mišljenju stručnjaka, ukoliko se nastavi sa ispuštanjem štetnih gasova prema trenutnim merenjima, onda će nivo svetskih mora do 2100. godine porasti između 62 i 238 centimetara. To će se desiti ukoliko dođe do povećanja temperature za oko pet stepeni Celzijusovih, što bi bio najgori mogući scenario za globalno otopljenje.

2024 © - Vesti online