Sreda 22.05.2019.
00:29
D. Dekić - Vesti

Tijanin zakon u raljama mešetara

N. Durović
Između dve vatre: Igor Jurić

Kao i sve u Srbiji, na kraju je podelila srpsku javnost, jer se deo pravnika i pojedine nevladine organizacije protive usvajanju zakona koji isključuje mogućnost uslovnog otpusta, dok opozicija smatra da vlast opštu podršku građana "Tijaninom zakonu" koristi kao paravan za obračun sa neistomišljenicima.

Na njihovom udaru zbog toga se našao i Igor Jurić, otac tinejdžerke Tijane Jurić, mučki ubijene 2015. On je, podsetimo, predao Skupštini Srbije još u novembru 2017. godine peticiju sa zahtevom da se za svirepe ubice uvede doživotna kazna. Peticiju sa 160.000 potpisa javnost je zdušno podržala, ali "Tijanin zakon" nije uvršćen u dnevni red skupštine.

Jurić je zbog toga u više navrata oštro negodovao. Vlast i rukovodstvo parlamenta nisu se potresali na njegove najave sve donedavno, kada su poslanici započeli raspravu o njegovom zahtevu uvršćenom u Predlog izmena Krivičnog zakona.

Tijanin tata tada je postao žrtva beskrupuloznih političkih igara. Opozicija mu sada pripisuje da je svoja zalaganja stavio u službu naprednjačke vlasti Aleksandra Vučića. Jurić to u izjavi za "Vesti" kategorično odbacuje.

- Opozicioni lideri, od kojih su me neki i potpisom na peticiju podržali promenili su odnos prema meni pošto je odbio da učestvuje na protestu "1 od pet miliona" - objašnjava Jurić.

Povodom najavljenih izmena reagovali su i pravnici. Za njih je diskutabilna nemogućnost uslovnog otpusta ovim osuđenicima pošto se kosi sa vrednostma EU. Na to je upozorila i komesarka za ljudska prava SE Dunja Mijatović. Ona je poručila da nacrt "Tijaninog zakona" nije u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Mijatovićeva je srpsku ministarku pravde Nelu Kuburović podsetila da je Srbija potpisnica Konvencije o ljudskim pravima i u zakonu mora da ima mogućnost oslobađanja osuđenih na doživotne i reviziju presude.

Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić smatra da je brojnost potpisnika peticije o uvođenju doživotne kazne ubicama dece zamena za argumente i populizam kao osnovnu odrednicu koja ne štedi nijedan segment domaće stvarnosti.
- Buđenje će kao i uvek nakon epoha zabluda biti bolno - napisao je Majić na Tviteru i pitao i zašto ne bi u zakonodavstvu bilo laicizma i populizma kao što ga ima u arhitekturi, novinarstvu ili u državnim poslovima.

Opozicija u strahu

Sanda Rašković Ivić, poslanica i potpredsednica Narodne stranke, kaže za "Vesti" da opozicija strahuje od "Tijaninog zakona", jer je vlast u to rešenje podmetnula i dela protiv ustavnog uređenja.

- To se nazove "Tijaninim zakonom", a odjednom se pojavi još deset stavki. Među njima je i delo protiv bezbednosti Srbije, a pod to svašta može da se podvede. Deluje da sve ovo služi za odbranu vlasti - ocenjuje Raškovićeva.

Ona je uverena da "Tijaninim zakonom" i pričom o sednici o Kosovu 27. maja vlast na sve načine pokušava da vrati opoziciju u parlament kako bi podelila odgovornost za Kosovo.

Bez uslovnog otpusta

Osim Jurićevog predloga, izmene Krivičnog zakona podrazumevaju i doživotnu kaznu ubicama najviših državnih funkcionera i počiniocima teških dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije. Obuhvaćeni su udruživanje radi vršenja genocida, zločina protiv čovečnosti, ratnog zločina protiv civila i terorizma. Prema zakonu koji bi trebalo da zaživi 1. decembra, doživotno osuđeni za teško ubistvo, silovanje i obljubu nad nemoćnim ili detetom i obljubu zloupotrebom položaja sa smrtnim ishodom gube pravo na uslovni otpust, a ostali mogu da ga traže posle 27 godina.


 

2024 © - Vesti online