Utorak 21.05.2019.
10:00
K. Marković - Vesti

Opasnost za one koji nisu vakcinisani

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Veruje se da se početkom meseca putnik, koji se vratio iz Vijetnama sa odmora, javio lekarima sa simptomima malih boginja. Putnik se od ospica lečio u Vijentamu, ali se sumnja da se kod njega postojali simptomi bolesti i po povratku u Melbun i da je bio inficiran. 

- U regionu je potvrdjen veliki broj slučajeva malih boginja, posebno u jugoistočnoj i južnoj Aziji. Svi treba da budemo u pripravnosti od rizika koje donosi ova bolest - kaže Endji Boni, zamenica načelnika Zdravstvene službe Melburna i dodaje: - Osobe koje nisu vakcinisane od malih boginja su u velikoj su opasnosti od zaraze. Potrebno su dve doze vakcina da bi se stekla puna zaštita od bolesti.

Od početka godine u Viktoriji je registrovano 14 slučajeva malih boginja. Poslednji registrovani pacijent je 30-godišnji muškarac koji je posećivao pabove i hotele u Koburgu, Morningtonu i Sent Kildi, takodje je izmedju 2. i 7. maja bio je u jednoj apoteci u Vilijamstaunu. Iz Australije je optutovao  letom Vijetnam erlajnzda 7. maja ali je zbog teškog zdravstvenog stanja primljen u tamošnju bolnicu. 

Nešto ranije ovog meseca federalni ministar zdravlja Greg Hant je upozorio sve stanovnike Australije da sa svojim lekarima provere da li su vakcinisani protiv malih boginja. Vakcinacija se savetuje svima koji su rodjeni izmedju 1966. i 1994. godine. Analizom krvi je takodje moguće utvrditi da li neko ima razvijeni imunitet od malih boginja. 

Simptomi i posledice

Simptomi malih boginja su svrab očiju, groznica, kašalj, a nakon nekoliko dana po telu se pojavljuje i crveni osip.

Male boginju su opasne i zbog mogućih komplikacija. To su upale gornjih i donjih respiratornih puteva, zatim upale uha, a kao najteži oblik može da se javi upala mozga. Komplikacije mogu da završe i smrću.

2024 © - Vesti online