Ponedeljak 20.05.2019.
17:00
Vestionline

Četvrta kruna za Sidnej!

twitter.com/sydneyfc
Zasluženo do titule, fudbaleri Sidneja

PERT GLORI - SIDNEJ FC 0:0, PENALIMA 1:4

Strelci iz penala: Huande za Pert, a Le Fondr, Onil, Grant i Gučanedžad za Sidnej.

Optus stadion u Pertu. Gledalaca: 56.371. Sudija: Šon Evans (Melburn).

Žuti kartoni: Đulbić, Kilkeni, Huande, Lori (Pert), Grant, De Jong (Sidnej).

Pert: Ridi, Đulbić, Špiranović, Lori, Kilkeni (od 105. Brimer), Huande, Franjić (od 90. Nevil), Dejvidson, Kijaneze (od 73. Kiog), Ikonomidis (od 115. Šantalab), Kastro.

Sidnej: Redmejn, Grant, Kalver, Vilkinson, Zulo, Onil, Brilante, De Jong (od 77. Kaseres), Ninković, Brosk (od 95. Gučanedžad), Le Fodr.

Titula prvaka Australije posle godinu dana vratila se u Sidnej! Plava strana lučkog grada slavi četvrtu krunu u istoriji kluba, koji se posle pobede na penal ruletu protiv Glorija u Pertu izjednačio na vrhu večne liste šampiona sa Melburn Viktorijem. Posle 120 minuta rovovske borbe na Optus stadionu bilo je 0:0, a kada je odluka pala na šuteve sa bele tačke, gosti su se oslonili na čarobne rukavice golmana Endija Redmejna koji je zaustavio udarce Kioga i Šantalaba sa 11 metara i doneo zasluženu pobedu ekipi Sidneja.

Penal lutrija je u velikom finalu A-lige zadovoljila pravdu. Ono što su grubim previdom propustile da urade sudije u 28. minutu, kada nisu priznale regularan gol gostiju, učinio je golman Redmejn. Da je kojim slučajem rasplet bio drugačiji, druga uzastopna borba za titulu u Australiji bila bi odlučena fatalnom greškom arbitara iz VAR sobe. Prošle godine je Viktori odneo titulu zahvaljujući neregularnom golu Barbarusesa koji sudije zadužene za kontrolu video-snimka nisu poništile. Ovaj put napravili su kardinalan previd, jer nisu priznali autogol igrača Perta Metjua Špiranovića, iako se na snimku jasno vidi da bek Sidneja Zulo, koji je centrirao loptu u kazneni prostor Glorija, nije bio u ofsajdu, kao što je to signalizirao pomoćni arbitar. Kada su svi na stadionu očekivali reakciju VAR sobe, sudije zadužene za video snimak odlučile su da se ne oglase, navodno, zbog toga što je sumnjiva pozicija bila toliko "tesna" da nije mogla da se pripiše očiglednom propustu pomoćnika kraj aut-linije.

Kako bilo, Sidnej je oštećen za vodeći pogodak, a na terenu se do kraja meča vodila prava partija šaha između dve najdisciplinovanije ekipe u A-ligi. Kao i u svakom ovogodišnjem duelu Perta i Sidneja, treneri Toni Popović i Stiv Korika su postavili taktički odličnu igru, ne dozvoljavajući suparničkoj strani da uopšte dođe u veliki broj pozicija za ozbiljniji šut na gol.

Statistika pokazuje da je Pert nešto više puta uspevao da uputi udarac ka golu rivala, a najopasnija od svih bila je siutacija kada je Dijego Kastro umakao svom čuvaru i neometan tukao glavom, ali je junak finala Endi Redmejn i u ovoj situaciji bio na visini zadatka.
U produžecima je tempo igre opao i bilo je jasno da ni jedni ni drugi nisu spremni da previše rizikuju, što je finale odvelo u penal završnicu. A onda, Le Fondr, Onil i Grant bili su nepogrešivi sa 11 metara za Sidnej, dok je posle uvodnog pogotka Huandea za Pert, Redmejn najpre zaustavio udarac Kioga, a zatim i ne baš najsrećniji Šantralabov pokušaj "panjenke". Sav teret finala prešao je na leđa iskusnog Iranca Reze Gučanedžada, koji je ostao hladan kao špricer i neodbranjivim šutom pogodio mrežu Lijama Ridija za erupciju slavlja fudbalera i navijača Sidneja.

twitter.com/sydneyfc
 

Srpski as Miloš Ninković bio je spreman da izvede penal u petoj seriji za Sidnej, ali za tim nije bilo potrebe, što svakako ne umanjuje njegov doprinos ne samo uspehu u finalu, već i tokom cele sezone u kojoj je bio jedan od glavnih nosilaca igre novog prvaka Australije.

Pobeda za kapitena

Golman Sidneja Endi Redmejn je potvrdio zvanje majstora za penale. Sa dva odbranjena u nedelju uveče uvećao je svoju kvotu na četiri zaustavljena šuta sa 11 metara u ovoj sezoni, uz samo jedan primljeni gol sa penala!

- Znali smo da će biti teška, taktička bitka i - bila je. Velike zasluge za naš stručni štab koji je postavio sve na svoje mesto, a igrači su to na terenu i sproveli u delo. Najsrećniji sam na kraju zbog našeg kapitena Aleksa Broska. Uzeli smo ovu titulu zbog njega i za njega - poručio je Redmejn.

twitter.com/sydneyfc
Oproštaj uz titulu: Aleks Brosk sa porodicom

Povreda i titula za kraj karijere

Kapiten Sidneja Aleksa Brosk po svemu sudeći završio je profesionalnu karijeru. Ubeđivanje Miloša Ninkovića izgleda da nije urodilo plodom jer 35-godišnji napadač ne namerava da promeni ranije donetu odluku o penzionsanju. Nažalost, na kraju karijere je zaradio povredu zbog koje je morao da napusti igru u 95. minutu. Pola sata kasnije, međutim, bol više nije osećao jer je poslednji meč završio sa šampionskim trofejem u rukama i u zagrljaju supruge i njihove tri ćerke.

 

Popović gubitnik



Trener Glorija Toni Popović od nedelje je i definitivno najveći gubitnik u istoriji A-lige. Nekadašnji reprezentativac Australije uspeo je da dovede ekipu Perta do ubedljivog prvog mesta u ligi, ali ne i do titule, što je njemu već četvrti poraz u velikom finalu A-lige! Prethodno, Toni Popović je gubio tri finala sa Vonderersima iz Zapadnog Sidneja i titula prvaka Australije za njega i dalje ostaje daleki san.

twitter.com/sydneyfc
Trener Sidneja Stiv Korika sa trofejem

SVI PRVACI A-LIGE

2005/06. Sidnej FC
2006/07. Melburn Viktori
2007/08. Njukasl Džets
2008/09. Melburn Viktori
2009/10. Sidnej FC
2010/11. Brizbejn Rour
2011/12. Brizbejn Rour
2012/13. C. Koust Mariners
2013/14. Brizbejn Rour
2014/15. Melburn Viktori
2015/16. Adelajd junajted
2016/17. Sidnej FC
2017/18. Melburn Viktori
2018/19. Sidnej FC


 

2024 © - Vesti online